So Šeligovou ochranou špecializovaného súdu a špeciálnej prokuratúry Sme rodina nesúhlasí , podá samostatný návrh

0

24.1.2023 Bývalí koaliční partneri sa v nedeľu dohodli na pozmeňujúcom návrhu, ktorého cieľom je ukotviť v ústave možnosť skrátiť volebné obdobie uznesením Národnej rady SR. K dohode na ústavnej ochrane Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) však neprišlo.

Sme rodina s úpravou nesúhlasí

Ako informoval poslanec Juraj Šeliga zo strany Za ľudí na sociálnej sieti, hnutie Obyčajní ľudia nezávislé osobnosti (OĽaNO) a strana Slobody a Solidarita (SaS) ho podporujú, hnutie Sme rodina však s takouto úpravou nesúhlasí. K novele ústavy preto podá spoločne s ďalšími poslancami samostatný pozmeňujúci návrh.

Akokoľvek sa moju snahu snažia viacerí politici spochybniť, pamätám si, ako chcel Štefan Harabin a spol. zrušiť Špeciálny súd a takmer sa im to podarilo. Dnes sa o to snaží Smer-SD a spol. Ja sa však odmietam vzdať,“ uviedol Šeliga.

Cieľ návrhu

Cieľom návrhu, ktorý predkladá Šeliga spolu s nezaradeným poslancom Miroslavom Kollárom (Spolu – občianska demokracia) a poslancami OĽaNO Michalom Šipošom a Milanom Vetrákom, je ukotvenie ŠTS a ÚŠP v ústave. Predkladatelia ich chcú ochrániť pred prípadným zrušením po ďalších parlamentných voľbách. Špecializovaný trestný súd by sa stal súčasťou sústavy súdov a Úrad špeciálnej prokuratúry osobitnou súčasťou existujúcou v rámci prokuratúry.

Úrad špeciálnej prokuratúry však nad rámec priznania ústavnoprávnej ochrany získa aj atribút osobitného postavenia a nezávislosti v rámci prokuratúry, a to práve z dôvodu dozoru a trestného stíhania tej najzávažnejšej trestnej činnosti. Táto nezávislosť je prejavom ochrany Úradu špeciálnej prokuratúry pred akýmikoľvek zásahmi do vyšetrovaní z prostredia mimo úradu,“ uviedli prekladatelia v návrhu.

V prípade schválenia by zmeny nadobudli účinnosť 1. mája 2023.

Termín predčasných volieb

Bývalí koaliční partneri sa v nedeľu zároveň dohodli na termíne predčasných parlamentných volieb, ktoré sa budú konať 30. septembra. Ako informoval po rokovaní dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO), v utorok 24. januára chcú v parlamente schváliť návrh na zmenu ústavy, ktorá umožní skrátiť volebné obdobie 90-timi hlasmi poslancov.

Súčasťou pozmeňujúceho návrhu bude, že k zmene volebného systému bude môcť dôjsť len so súhlasom 90 poslancov. Ide o podmienku strany OĽaNO.

Ochrana volebného systému

Šéf hnutia Igor Matovič uplynulý týždeň informoval, že cieľom je ochrániť volebný systém pred prípadnými zásahmi po predčasných parlamentných voľbách a chrániť demokraciu na Slovensku. Podľa neho sú Smer-SD, Hlas-SD a Republika dohodnutí, že ak získajú väčšinu, teda 76 hlasov, zmenia volebný systém na Slovensku podľa vzoru Maďarska.

Návrh bývalej koalície má podporu OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí a SaS. „Podporí ho aj Občiansko-demokratická platforma a v takom prípade by tie počty mali sedieť,“ povedal Heger.

Zároveň predpokladá, že prezidentka Zuzana Čaputová bude s ich dohodou súhlasiť. Dodal, že osem zostávajúcich mesiacov do volieb využijú na to, aby voličom ukázali, že demokratické strany dokážu spolupracovať.

Viac k témam: návrh novely, Politická kríza, Predčasné voľby na Slovensku 2023, Ústavná zmena, Volebný systém
Zdroj: Webnoviny.sk – So Šeligovou ochranou špecializovaného súdu a špeciálnej prokuratúry Sme rodina nesúhlasí , podá samostatný návrh © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -