Pápež v posolstve Urbi et Orbi vyzval na ukončenie vojny na Ukrajine a odsúdil používanie potravín ako zbrane

0

28.12.2022 Pápež František vyzval na ukončenie „nezmyselnej vojny” na Ukrajine a odsúdil používanie potravín ako zbrane. Vo svojom tradičnom vianočnom posolstve Urbi et Orbi (Mestu a svetu), ktoré predniesol v nedeľu z balkóna Baziliky svätého Petra vo Vatikáne.

Modlitba za zmierenie v Iráne

Poukázal na to, že „vážny hladomor mieru je aj v iných regiónoch a iných miestach tejto tretej svetovej vojny“, pričom spomenul konflikty a humanitárne krízy na Blízkom východe, Haiti, v Mjanmarsku a africkom Saheli.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Tiež sa modlil za zmierenie v Iráne, kde sa viac ako tri mesiace konajú protivládne protesty. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Každá vojna spôsobuje hlad

Pápež v posolstve hovoril o ľudskej cene vojny. Vyzval, aby sa nezabudlo na tých, „ktorí hladujú, zatiaľ čo sa denne plytvá obrovským množstvom jedla a zdroje sa míňajú na zbrane”.

„Vojna na Ukrajine túto situáciu ešte zhoršila a vystavila celé národy riziku hladomoru, najmä v Afganistane a v krajinách Afrického rohu. Vieme, že každá vojna spôsobuje hlad a využíva potraviny ako zbraň, čo bráni ich distribúcii ľuďom, ktorí už trpia,” vyhlásil František.

Tí, „ktorí nesú politickú zodpovednosť“, by mali ísť cestou k tomu, aby sa jedlo „stalo výhradne nástrojom mieru“, dodal. Vianočné Urbi et Orbi bolo Františkovo desiate, odkedy sa stal pápežom.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Urbi et Orbi (Mestu a svetu)
Zdroj: Webnoviny.sk – Pápež v posolstve Urbi et Orbi vyzval na ukončenie vojny na Ukrajine a odsúdil používanie potravín ako zbrane © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -