Nový Zéland schválil zákaz cigariet pre budúce generácie, znižuje aj počet maloobchodníkov predávajúcich tabak

0

16.12.2022 Nový Zéland v utorok schválil zákon, ktorým zakazuje cigarety pre budúce generácie. Legislatíva uvádza, že cigarety nebude možné predať nikomu narodenému po roku 2008. Zároveň znižuje počet maloobchodníkov, ktorí môžu predávať tabak z približne 6 000 na 600, a znižuje množstvo povoleného nikotínu v tabaku na fajčenie.

Vysoké dane

Ešte pred schválením zákona Nový Zéland obmedzoval predaj cigariet na osoby vo veku 18 a viac rokov. Tiež vyžaduje, aby boli škatuľky tabaku dodávané s grafickými zdravotnými varovaniami a cigarety sa predávali v štandardizovaných baleniach.

Krajina tiež v ostatných rokoch uvalila sériu vysokých daní na cigarety. Zdravotné úrady zároveň dúfajú, že fajčenie rýchlo vymizne, pričom si stanovili cieľ spraviť z Nového Zélandu do roku 2025 nefajčiarsku krajinu.

Alternatívne produkty

Alternatívnych produktov ako je zahrievaný tabak a elektronické cigarety sa zákon netýka. Premiérka už pri predstavení plánu v decembri minulého roka uviedla pre médiá, že nové produkty vláda vníma ako nástroj pomoci fajčiarom, ktorí nedokážu so svojím zlozvykom skoncovať.

Tento prístup obsahuje aj vládna novela o regulácii z roku 2020, ktorá si dáva okrem iného za cieľ „podporovať fajčiarov, aby prešli na regulované produkty, ktoré sú podstatne menej škodlivé ako fajčenie“.

Viac k témam: Cigarety, Dane, Elektronické cigarety, Nový zákon
Zdroj: Webnoviny.sk – Nový Zéland schválil zákaz cigariet pre budúce generácie, znižuje aj počet maloobchodníkov predávajúcich tabak © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -