Inšpekcie na Ukrajine nepreukázali žiadne náznaky nedeklarovaných jadrových aktivít alebo materiálov

0

4.11.2022 Odborníci z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) ukončili inšpekciu v troch lokalitách, kde Ukrajina podľa Ruska vyvíja takzvané špinavé bomby. Ako referuje spravodajský web CNN, podľa štvrtkového vyhlásenia generálneho riaditeľa MAAE Rafaela Grossiho nenašli žiadny náznaky nedeklarovaných jadrových aktivít a materiálov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Inšpekcie sa konali na základe písomnej žiadosti Ukrajiny po ruských obvineniach, a to na troch miestach – v Inštitúte pre jadrový výskum v Kyjive, ťažobnom spracovateľskom závode v Žovtých Vodách a výrobnom závode v Dnipre.

„Počas ostatných dní mohli inšpektori vykonať všetky aktivity, ktoré mala MAAE v pláne. Dostali neobmedzený prístup do lokalít. Na základe vyhodnotenia doterajších výsledkov a informácií poskytnutých Ukrajinou, agentúra nenašla na miestach žiadne náznaky nedeklarovaných jadrových aktivít a materiálov,“ uvádza sa vo vyhlásení MAAE.

Rusko opakovane tvrdí, že Ukrajina plánuje použiť špinavú bombu, čiže výbušné zariadenie s rádioaktívnym materiálom, v rámci útoku pod falošnou vlajkou, aby z toho mohla obviniť Moskvu. Ukrajina a jej západní spojenci tieto tvrdenia odmietli.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Inšpekcie na Ukrajine nepreukázali žiadne náznaky nedeklarovaných jadrových aktivít alebo materiálov © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -