Prezidentka Čaputová rozhodla o dátume referenda k predčasným voľbám, bude sa konať v januári (video)

0

4.11.2022
Aktualizované 3. novembra, 17:39

Na základe petície občanov, ktorá bola doručená 26. októbra 2022, vydá prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok rozhodnutie o vyhlásení referenda. Ako uviedla, vyhlásenie referenda je vyjadrením rešpektovania občanov a za deň konania referenda určila sobotu 21. januára 2023. Zároveň sa však vyjadrila, že nebude vyzývať ľudí k účasti na referende. Čaputová o tom informovala vo svojom dnešnom vyhlásení pre médiá.

Referendum

Prezidentka zároveň určila lehotu na utvorenie volebných okrskov a určenie volebných miestností do 10. novembra 2022, ako aj lehotu na utvorenie okresných volebných komisií, okrskových volebných komisií a okrskovej volebnej komisie utvorenej pre osobitný volebný okrsok do 24. novembra 2022 a lehotu na ich prvé zasadanie do 5. decembra 2022.

V referende budú voliči rozhodovať o otázke, ktorá bola v petičných hárkoch uvedená v poradí ako druhá. Prvá otázka nebude súčasťou referenda, pretože nie je v súlade s našou ústavou. Rozhodol o tom Ústavný súd SR.

V referende bude položená otázka, či súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia NR SR je možné uskutočniť referendom alebo uznesením NR SR, a to zmenou ústavy SR. Presné a úplne znenie bude uvedené na hlasovacích lístkoch. Termín konania referenda zvolila prezidentka tak, aby mohli hlasovať aj ľudia zo zahraničia.

Útok v Novákoch

Na konci tlačovej besedy sa prezidentka SR vyjadrila aj k dnešnému útoku na strednej odbornej škole v Novákoch.

„Je to tragická udalosť, ako každý trestný čin. Radikalizáciu vidíme, už nielen na sociálnych sieťach, ale aj vo fyzickej rovine. Je to veľmi nebezpečný jav, Slovensko potrebuje upokojiť situáciu, nielen slovami, ale aj skutkami. Nateraz je kľúčové to, že sú obete mimo ohrozenia života,” uzavrela Čaputová a popriala im skoré uzdravenie.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Referendum o predčasných voľbách
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová rozhodla o dátume referenda k predčasným voľbám, bude sa konať v januári (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -