Mjanmarský súd udelil bývalému poslancovi zo strany zosadenej líderky Aun Schan Su Ťij 173 rokov väzenia

0

4.11.2022 Mjanmarský súd uznal bývalého poslanca zo strany zosadenej líderky Aun Schan Su Ťij za vinného z terorizmu a udelil mu 148-ročný trest odňatia slobody. Po pripočítaní k doterajším rozsudkom tak jeho trest odňatia slobody dosiahol už 173 rokov.

Trest, ktorý v pondelok dostal 52-ročný Win Myint Hlaing, je zrejme najdlhší aký dostal ktokoľvek zo zadržaných členov vlády alebo strany Su Ťij po vojenskom prevrate z 1. februára 2021. Úrady však už popravili najmenej štyroch politických aktivistov, ktorých odsúdili za terorizmus.

Národná liga pre demokraciu v máji uviedla, že zatkli 917 predstaviteľov a členov strany a 701 armáda stále zadržiava. Su Ťij, ktorú zatkli v deň, keď armáda prevzala moc, už tiež uznali za vinnú v súvislosti s niekoľkými obvineniami a odsúdili ju na 26 rokov väzenia.

Jej priaznivci tvrdia, že obvinenia voči nej boli vymyslené, aby ju zdiskreditovali a zabránili jej zúčastniť sa na ďalších voľbách, ktoré by sa mali konať v roku 2023.

Viac k témam: Terorizmus, vojenský prevrat
Zdroj: Webnoviny.sk – Mjanmarský súd udelil bývalému poslancovi zo strany zosadenej líderky Aun Schan Su Ťij 173 rokov väzenia © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -