Rusko pohrozilo zostrelením komerčných satelitov patriacich Západu, na muške môže byť aj Muskov Starlink

1

29.10.2022 Predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí Konstantin Voroncov povedal, že Rusko môže považovať západné komerčné satelity za svoje legitímne ciele, ak vo vojne budú použité na pomoc Ukrajine. Jeho vyhlásenie odznelo na zasadnutí prvého výboru Valného zhromaždenia OSN.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Kvázi-civilná infraštruktúra sa môže stať legitímnym cieľom odvetných úderov,“ povedal a dodal, že v dôsledku konania Západu vznikajú neopodstatnené riziká pre mierové aktivity vo vesmíre a početné sociálno-ekonomické procesy na zemi, od ktorých závisí blaho ľudí, predovšetkým v rozvojových krajinách.

Príkladom takejto „infraštruktúry“ je i satelitný komunikačný systém Starlink od spoločnosti SpaceX. Tá na začiatku ruskej invázie poskytla Ukrajine prístup k tomuto satelitnému systému. Ukrajinskí vojaci používajú Starlink na komunikáciu, koordináciu pohybu jednotiek, riadenie dronov a prípravu delostreleckej paľby.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusko pohrozilo zostrelením komerčných satelitov patriacich Západu, na muške môže byť aj Muskov Starlink © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.