Ukrajinci pokračujú v ofenzíve a v Chersonskej oblasti zrejme prelomili ruské línie

0

4.10.2022
aktualizované 3. septembra 16:29

Ukrajinské jednotky v pondelok pokračovali v ofenzíve, pričom zahraniční pozorovatelia naznačili nové zisky v strategickej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, ktorú chce Kremeľ anektovať.

Vlajky pri Chreščenivke

Cherson bol pre Ukrajincov jedným z najťažších bojísk, v tejto oblasti dosahujú pomalší pokrok ako napríklad v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ukrajinské médiá v pondelok upozornili na obrázok ukrajinských jednotiek s vyvesenými vlajkami pri dedine Chreščenivka, ktorá sa nachádza v rovnakej časti Chersonskej oblasti, kde ukrajinské jednotky zrejme prelomili ruské línie.

Útočné operácie na juhu

Napriek nedávnym úspešným úderom na zásobovacie trasy boli ukrajinské útočné operácie na juhu zatiaľ pomalšie a menej úspešné v porovnaní so severovýchodom, keďže otvorené priestranstvo južnej Ukrajiny ľahko vystavuje útočiace sily paľbe ruského delostrelectva a náletom.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Rusmi dosadený predstaviteľ v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov v pondelok ráno vo videu priznal, že ukrajinské sily „prerazili trochu hlbšie”. Trval však na tom, že „všetko je pod kontrolou” a že ruský „obranný systém funguje”.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým v nočnom videopríhovore k národu oznámil, že ukrajinská armáda oslobodila obce Archanhelske a Myroľubivka v Chersonskej oblasti.

Postup v Luhanskej oblasti

Ukrajinskí vojaci sa okrem Chersonskej oblasti na juhu postupne tlačia i do Luhanskej oblasti na východe krajiny. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na proruských predstaviteľov v Luhansku.

Po tom, ako ukrajinské sily cez víkend získali strategické východoukrajinské mesto Lyman, podľa Moskvou dosadených predstaviteľov i ruských propagandistov pokračujú v protiofenzíve v Luhanskej oblasti.

„Ozbrojeným silám Ukrajiny sa podarilo prekročiť administratívnu hranicu Luhanskej ľudovej republiky a získať oporu v smere k mestu Lysyčansk,“ uviedol na Telegrame vojenský predstaviteľ samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Andrej Maročko. Vzápätí dodal: „V skutočnosti ukrajinské jednotky vstúpili do ‘ohnivého vreca’ a naše jednotky ich aktívne ničia.“

Ako na rovnakej platforme uviedol vojenský bloger a analytik Jurij Podoľaka, ukrajinské sily pokračujú v ofenzíve smerom k Rusom okupovaným mestám Svatove a Kreminna v Luhanskej oblasti.

Viac k témam: Cherson, Donbas, Lysyčansk, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Ukrajinci pokračujú v ofenzíve a v Chersonskej oblasti zrejme prelomili ruské línie © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -