Česko vyzvalo občanov na opustenie Ruska, varuje aj pred cestovaním do krajiny

0

4.10.2022 České ministerstvo zahraničia vyzvalo občanov republiky na opustenie Ruska. Vzhľadom na jeho inváziu na Ukrajinu a možnú hrozbu zhoršenia bezpečnostnej situácie v Rusku tiež dôrazne varuje pred cestami do krajiny.

Ako rezort upozorňuje na svojej webstránke, pre vyhrotené vzťahy medzi Ruskou federáciou a štátmi Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie (NATO) môže nastať obmedzenie činnosti zastupiteľských úradov Česka na jej území a poskytovanie pomoci a ochrany bude obmedzené.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ministerstvo vyzýva občanov, ktorí sa aj napriek varovaniu rozhodnú zostať v Rusku, aby dbali na maximálnu opatrnosť, sledovali dôveryhodné médiá, vyhýbali sa zhromaždeniam, keďže sa v mestách opakovane konajú protesty a nepokoje, a mali pripravený plán odchodu z krajiny pre prípad núdze.

Keďže v Rusku vyhlásili čiastočnú mobilizáciu, občania Česka, ktorí majú aj ruské občianstvo, by mali mať podľa rezortu na pamäti, že ak sa nachádzajú na území federácie, ruské orgány ich vnímajú primárne ako občanov krajiny a zastupiteľský úrad Českej republiky v Moskve im nemôže zaistiť adekvátnu a plnohodnotnú konzulárnu ochranu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Česko vyzvalo občanov na opustenie Ruska, varuje aj pred cestovaním do krajiny © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -