Poslanci odobrili vstup Švédska aj Fínska do NATO, Osuský hovoril o blbečkoch a Fico prišiel s uznesením

0

28.9.2022
aktualizované 27. septembra 17:43

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) v utorok vyslovili súhlas s pristúpením Švédskeho kráľovstva a Fínskej republiky do Severoatlantickej aliancie (NATO). Obe severské krajiny svoju žiadosť odôvodnili zásadnými zmenami v bezpečnostnom prostredí v Európe a potrebami posilniť vlastnú bezpečnosť a obranu po začatí ruskej invázie na Ukrajine vo februári 2022.

Slovensko bolo jednou z posledných krajín, ktorá ešte neodobrila vstup severských krajín do NATO. Po schválení v parlamente zostalo už len Maďarsko a Turecko. Ratifikáciu príslušných protokolov k vstupu Švédska a Fínska do NATO odsúhlasila Vláda SR v júli tohto roka. Po schválení parlamentom ho prezidentka SR Zuzana Čaputová môže ratifikovať.

Inšpiratívne krajiny

Minister zahraničných vecí a európskych záležitosti Rastislav Káčer v parlamente podčiarkol, že Vláda SR podporuje ambíciu Švédska a Fínska stať sa našimi spojencami v NATO.

Ako povedal, sú to inšpiratívne krajiny so závideniahodnou úrovňou demokracie, rozvoja a stability a aj ich spôsobilosť v oblasti obrany by nám mohla byť vzorom. „Fínsko má 5,5 milióna obyvateľov a má dvojnásobný počet stálych vojenských síl v stálej službe a neporovnateľné množstvo vojenskej techniky, niekoľko tisíc obrnených bojových vozidiel, viac ako 100 lietadiel, zakúpili nových 64 najmodernejších bojových stíhačiek,” poukázal Káčer.

Pristúpením týchto dvoch krajín do NATO podľa neho Slovensko získava nielen dvoch vynikajúcich politických spojencov, ale aj formálny spojenecký záväzok, „taký ten mušketiersky – jeden za všetkých, všetci za jedného”.

Fico predložil návrh uznesenia

Poslanec Peter Osuský (SaS) zdôraznil, že pre Slovensko je členstvo v NATO prínosom. „Blbečkovia, ktorí tu 30 rokov tliachajú o neutralite, nevedia pochopiť, že obrana neutrálnej krajiny je podstatne drahšia ako krajiny, ktorú kryje dáždnik NATO,” povedal Osuský.

Dodal, že Slovensko nemôže ani len uvažovať o neutralite, čo sa ukazuje aj teraz v čase vojny na Ukrajine. Zdôraznil, že NATO počas svojej existencie nikdy nenapadlo Rusko, „zatiaľ čo Rusko stihlo napadnúť všetkých”.

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico predložil v pléne návrh uznesenia, v ktorom NR SR vyzýva Európsku radu, Európsky parlament a Európsku komisiu, aby okamžite pripravili a schválili mierovú stratégiu riešenia vojnového konfliktu na Ukrajine. Parlament jeho návrh neschválil.

Slovensko v jadre Európy

Poslanec za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Andrej Stančík vyzval Fica, aby prestal hovoriť o mieri, keď jediné, čo chce, je „porážka a potupa Ukrajiny, aby sa vzdala svojmu agresorovi, ktorý ju bezdôvodne napadol a vraždí jej obyvateľov.”

Poslanec Tomáš Valášek (kandidoval Za ľudí) Ficovi povedal, že v parlamente nesedí ani jeden poslanec, ktorý by si prial vojnu a Fico ponúka len falošnú dilemu. „Možnosť mieru zničilo Rusko napriek intenzívnym snahám francúzskeho, amerického a ukrajinského prezidenta zabrániť vojne diplomaciou,” povedal Valášek.

Predseda SaS Richard Sulík pripomenul Ficovi , že pár rokov dozadu s ním súperil, kto je väčší Európan a bol to práve Fico, kto vyhlasoval, že Slovensko musí byť za každú cenu v jadre Európy. „Je tu potom otázka, či postoje pána Fica nie sú len také, kde práve fúka ten správny vietor,” zhodnotil Sulík.

Naživo: Rokovanie parlamentu

Viac k témam: Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Predseda strany Smer-SD, Rokovanie NR SR, Vstup Fínska do NATO, vstup Švédska do NATO
Zdroj: Webnoviny.sk – Poslanci odobrili vstup Švédska aj Fínska do NATO, Osuský hovoril o blbečkoch a Fico prišiel s uznesením © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -