Toto nie je rok 1812, 1914 ani 1941. Rusi nie sú na mobilizáciu pripravení

1

27.9.2022 Ruský vodca Vladimir Putin sa ani nesnažil pripraviť obyvateľstvo na vojnu a mobilizáciu. V najnovšej správe o tom informuje americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Putinove informačné výpadky sú v tomto smere obzvlášť dôležité, keďže na ruskej pôde nie sú žiadne jednotky Ukrajiny ani NATO a nehrozí invázia do ruského vnútrozemia. Toto nie je rok 1812, 1914 ani 1941 a faktory, ktoré prispeli k mobilizácii obyvateľstva v predchádzajúcich ruských vojnách, v tejto agresívnej vojne jednoducho absentujú, nech to Putin svojim ľuďom prezentuje akokoľvek,“ tvrdí inštitút.

Podľa analytikov ruské ozbrojené sily nevytvorili podmienky na efektívnu rozsiahlu mobilizáciu minimálne od roku 2008 a nevytvorili záložné sily potrebné na okamžitú mobilizáciu. Zdôrazňujú, že na tieto problémy neexistujú rýchle riešenia. V dôsledku toho bude podľa ISW proces mobilizácie škaredý, kvalita záložníkov nízka a ich motivácia bojovať bude zrejme ešte horšia.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Zároveň však analytici poznamenávajú, že ruský systém je dobre zavedený, takže vojenskí komisári a ďalší ruskí predstavitelia môžu nájsť ľudí a poslať ich do výcvikových jednotiek a potom do vojny. ISW dodáva, že táto mobilizácia neovplyvní priebeh vojny v roku 2022 a je nepravdepodobné, že bude mať dramatický vplyv na schopnosť Ruska udržať si súčasnú úroveň vojenského ťaženia v roku 2023.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Toto nie je rok 1812, 1914 ani 1941. Rusi nie sú na mobilizáciu pripravení © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.