Na post šéfa Úradu pre verejné obstarávanie odporučí komisia oboch kandidátov, výsledky boli nerozhodné

0

26.9.2022
aktualizované 24. septembra 2022, 9:54

Výberová komisia v piatok 23. septembra na Úrade vlády SR vypočúvala kandidátov na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Ako informuje tlačový odbor Úradu vlády v tlačovej správe, predsedom komisie bol vedúci Úradu vlády Július Jakab. Ďalší členovia komisie boli zástupcovia štátnych inštitúcií alebo predstavitelia neziskového sektora.

Dvaja nemali bezpečnostnú previerku

Podľa tlačového odboru sa do výberového konania prihlásili štyria kandidáti, avšak dvaja z nich nepredložili potvrdenie o bezpečnostnej previerke na stupeň tajné v stanovenom termíne. Z toho dôvodu boli na verejné vypočutie pozvaní len Peter Kubovič a Tomáš Lepieš.

Kubovič pôsobí ako špecialista na verejné obstarávanie v štátnej spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a. s., a zároveň je členom odvolacej Rady ÚVO, Lepieš je riaditeľom odboru dohľadu na ÚVO.

Členovia komisie podľa abecedného poradia vypočúvali od rána najprv Kuboviča a potom Lepieša, pýtali sa ich rôzne otázky súvisiace s verejným obstarávaním, fungovaním ÚVO, víziami na päť rokov, ako aj na osobnú integritu a odolnosť voči korupcii.

Vláda odporučia oboch kandidátov

Podľa tlačového oddelenia Úradu vlády výberová komisia neurčila finálne poradie, rozhodla sa, že vláde na predsedu ÚVO odporučí oboch kandidátov.

„Výberová komisia udeľovala body za prezentáciu, projekt a odpovede na otázky. Kandidátom mohla otázky klásť aj verejnosť, či už osobne na verejnom vypočutí, alebo cez webovú aplikáciu,” informuje tlačový odbor.

Predseda výberovej komisie vyhotovil sumárny hodnotiaci hárok na základe „súčtu dosiahnutých bodov pridelených členmi výberovej komisie a určenia poradia jednotlivými členmi komisie podľa odovzdaných hárkov,” dodáva oddelenie.

Po sčítaní bodov skončil na prvom mieste Tomáš Lepieš s rozdielom jedného bodu. Avšak, pri hodnotení poradia kandidátov „v hodnotiacich hárkoch vyhral Peter Kubovič v pomere hlasov 5 (Kubovič) ku 4 (Lepieš) ku 2 (nerozhodne),” tvrdí oddelenie.

Nového predsedu úradu bude ešte voliť Národná rada SR. Doterajšiemu predsedovi ÚVO Miroslavovi Hlivákovi sa päťročný mandát naplnil v polovici tohto mesiaca.

Viac k témam: predseda ÚVO
Zdroj: Webnoviny.sk – Na post šéfa Úradu pre verejné obstarávanie odporučí komisia oboch kandidátov, výsledky boli nerozhodné © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -