V Česku sa konajú komunálne a senátne voľby, hlasovať už bol Zeman aj Babiš

1

26.9.2022
aktualizované 24. septembra 2022, 9:20

V Českej republike v sobotu pokračujú komunálne voľby, ktoré v niektorých častiach krajiny sprevádzajú aj voľby do Senátu. Obyvatelia, ktorí začali hlasovať v piatok, môžu svoje hlasy odovzdávať do 14:00.

Väčšina popredných politikov hlasovala krátko po otvorení volebných miestností. Už v piatok hlasoval napríklad prezident Miloš Zeman, premiér Petr Fiala (ODS) či predseda opozičného hnutia ANO Andrej Babiš. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

O priazeň voličov sa uchádza takmer 200-tisíc kandidátov na zastupiteľov a 180 uchádzačov súperí o senátorské kreslá. V niektorých obciach sa však hlasovanie neuskutoční, pretože sa tam nepodarilo zostaviť kandidátske listiny. V takom prípade bude mesto spravovať úradník ministerstva vnútra.

V ôsmich mestách – Prahe, Plzni, Ústí nad Labem, Liberci, Pardubiciach, Brne, Ostrave a Opave – si voliči vyberajú okrem zastupiteľstiev mestských častí aj veľké zastupiteľstvá.

Česko by ešte v sobotu malo poznať mená nových členov obecných zastupiteľstiev a výsledky prvého kola volieb do tretiny Senátu. Druhé kolo sa uskutoční 30. septembra a 1. októbra.

Senátne voľby sa týkajú tretiny hornej komory parlamentu. To predstavuje 27 obvodov. O tieto posty sa uchádza 178 ľudí. Najviac kandidátov je v obvode Karlovy Vary, kde ich je 11, najmenej – dvaja, sú v Ústí nad Orlicí.

Viac k témam: Komunálne voľby v Česku
Zdroj: Webnoviny.sk – V Česku sa konajú komunálne a senátne voľby, hlasovať už bol Zeman aj Babiš © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.