Minister Káčer na stretnutí Bukureštskej deviatky vyzdvihol súdržnosť NATO a poďakoval sa spojencom za ochranu východného krídla

1

22.9.2022 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer sa v utorok (20. septembra) v New Yorku stretol s ministrami zahraničných vecí východného krídla Severoatlantickej aliancie (NATO), platformy známej ako Bukureštská deviatka (B9).

Pomoc Ukrajine

Na zasadnutí sa zúčastnila aj námestníčka ministerstva zahraničných vecí USA Wendy R. Shermanová, z iniciatívy ktorej sa neformálne stretnutie uskutočnilo. Hlavnou témou diskusie bola vojna na Ukrajine, jej súčasný vývoj a vyhliadky do budúcnosti.

„Naše stretnutie potvrdilo odhodlanie demokratických krajín vrátane Slovenska, pokračovať s pomocou Ukrajine. Utrpenie ukrajinského ľudu, hrdinstvo ukrajinskej armády a rozvážnosť ukrajinského vedenia nás k tomu motivuje,“ uviedol minister Káčer.

Ministri prediskutovali posilňovanie východného krídla Aliancie. Vyjadrili spokojnosť s budovaním predsunutej obrany NATO na východnej hranici postavenej na ôsmych bojových skupinách od Baltského po Čierne more – vrátane Slovenska.

Ochrana východného krídla aliancie

„Chcem zdôrazniť našu vďaku spojencom, ktorí vyslali svojich vojakov a techniku do bojovej jednotky NATO na našom území a ktorí chránia náš vzdušný priestor, konkrétne Česku, Nemecku, Holandsku, USA, Poľsku a Slovinsku. Aliancia je silná a jednotná, pripravená brániť sa voči akémukoľvek agresorovi, a Slovensko je jej pevnou súčasťou,“ uviedol Káčer.

Ministri B9 taktiež plne podporili skorý vstup Fínska a Švédska do Aliancie. Privítali aj nový balík finančnej pomoci USA pre Ukrajinu, ako aj pre ďalších spojencov a partnerov v regióne, ktorí poskytujú napadnutej krajine vojenskú pomoc.

B9 je neformálnym zoskupením deviatich krajín východného krídla Severoatlantickej aliancie – Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Rumunska, Bulharska, Litvy, Lotyšska a Estónska.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: B9 Bukurešťská deviatka, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Minister Káčer na stretnutí Bukureštskej deviatky vyzdvihol súdržnosť NATO a poďakoval sa spojencom za ochranu východného krídla © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.