Potreba podporovanej integrácie utečencov pred vojnou na Ukrajine narastá

1

21.9.2022 Milióny ľudí utiekli pred vojnou na Ukrajine. Podľa dát rezortu vnútra SR od 1. marca do konca augusta o dočasné útočisko na Slovensku požiadalo takmer 87 tisíc utečencov. Častokrát potrebujú pomoc a možnosť žiť normálny život v našej krajine. Po naplnení základných humanitárnych potrieb sa kľúčovými stávajú sociálne, psychologické a tiež pracovné témy. OZ TENENET od začiatku vojny efektívne pomáha poskytovaním psychosociálnej pomoci a služieb pre ľudí, ktorí museli opustiť svoje domovy a vníma zvýšenú potrebu i význam týchto aktivít pre odídencov a tiež pre našu spoločnosť.

V rámci pomoci utečencom v Bratislavskom kraji odborníci OZ TENENET doteraz poskytli vyše 56.000 poradenstiev a intervencií. Podľa údajov rezortu vnútra SR k 31.8.2022 o dočasné útočisko v danom kraji požiadalo 29 036 osôb, čo znamená, že sa v priemere pomohlo dva krát každému z nich. Z celkového počtu sa 18 014 poradenstiev týkalo psychickej podpory a duševného zdravia dospelých a 19 692 krát sa jednalo o psychologicko-pedagogické poradenstvo pre deti. “Naše štatistiky jasne ukazujú, že záujem o pomoc zo strany odídencov z Ukrajiny od začiatku vojny neustále stúpa. Zmenil sa však druh pomoci. Na začiatku sme sa viac zaoberali krízovým poradenstvom a poradenstvom v oblasti základných humanitárnych potrieb ako sú rady ohľadom pobytu, ubytovania, zdravotníckych problémov. V lete sa do popredia výrazne dostali otázky psychického zdravia a taktiež pracovné poradenstvo,” uvádza Zuzana Aly, koordinátorka psychosociálnej podpory OZ TENENET.

Počet poskytnutých poradenstiev odídencom z Ukrajiny ku 5.9.2022

Sociálne poradenstvo (téma pobytu, registrácie, podpory a pod.)
3 833

Sociálne poradenstvo (téma zdravia a zdravotnej starostlivosti)
15 020

Poradenstvo a intervencie ohľadom duševného zdravia dospelých
18 014

Psychologicko-pedagogické poradenstvo pre deti vrátane edukačných a voľnočasových aktivít
19 692

Celkový počet poradenstiev k 5.9.2022
56 559

Zdroj: štatistiky OZ TENENET

Prekonanie jazykovej bariéry, začlenenie sa na trh práce, adaptácia žiakov na základných, stredných a vysokých školách ako aj práca so stresom a negatívnymi emóciami sú otázkami, ktoré utečenci riešia v súčasnej dobe. Zvýšený záujem o poradenstvo v oblasti práce a vzdelávania ukazuje jasný trend. Odídenci z Ukrajiny, ktorí zostali na Slovensku, sa chcú stať plnohodnotnými členmi spoločnosti. A preto stabilizácia týchto ľudí a ich ďalšia adaptácia v krajine sú momentálne veľmi dôležité. “Som presvedčená o tom, že podporovaná integrácia utečencov slovenskej spoločnosti pomáha. Ku nám prišli tisícky vzdelaných a skúsených odborníkov v rôznych oblastiach, ktorí dokážu a hlavné chcú byť prínosom pre krajinu. Potýkajú sa však s ťažkosťami a častokrát potrebujú psychologickú či psychosociálnu pomoc na to, aby prekonali psychické následky stresu po odchode z domoviny. Naše tímy pracujú dennodenne na tom, aby sa pomoci dostalo každému, kto o ňu požiada,” dodáva Marcela Hajtmánková, programová manažérka OZ TENENET.

“Pochádzam z mesta Slavjansk, ktoré je na východe Ukrajiny blízko Donecka, odkiaľ sme sa evakuačným vlakom dostali na Slovensko spolu s mamou a mojim 9-ročným synom. Som psychologička a v súčasnej dobe som súčasťou mobilného TENENET tímu. Možnosť pracovať a pomáhať iným je pre mňa od začiatku nielen prácou, ale aj cestou k zvládaniu vlastného stresu a smútku. Psychosociálnu pomoc utečenom, ktorú poskytujeme, považujem za kľúčovú. Primárne pomáhame dospelým, ale častokrát ide aj o pomoc deťom, ktoré ťažko zvládajú stres, hnev a negatívne emócie. Pracujeme aj s rodičmi, asistujeme im pri nácviku rodičovských zručností a zvládaní tínedžerov. Čoraz častejšie vyhľadávajú pomoc aj starší ľudia – najmä ženy, ktoré potrebujú psychologické poradenstvo ako zvládať nekončiaci sa stres a strach o svojich blízkych, čo ostali na Ukrajine. Veľa aktivít vykonávajú naše pedagogičky s deťmi, ktorým sa snažia vytvoriť podnetné prostredie na zmysluplný osobnostný rozvoj,” uvádza Mariya Savchenko.

OZ TENENET dlhodobo pôsobí v oblasti sociálneho, špeciálno-pedagogického a psychologického poradenstva i psychoterapie a pôsobí okrem Bratislavského kraja vo všetkých regiónoch Slovenska. Od otvorenia bodu prvého kontaktu a podpory na Hlavnej stanici v Bratislave a následné Veľkokapacitného centra sú ich súčasťou. Na základe akútnej potreby zo strany odídencov následne vznikli mobilné tímy, ktoré reagujú na problémy a výzvy u ľudí, ktorým bola poskytnuté poradenstvo na miestach prvého kontaktu a ktorí boli následne umiestnení do ubytovacích zariadení v rámci Bratislavy a blízkeho okolia. Poradenský tím tvorí 60 psychológov, sociálnych pracovníkov a pedagógov, pričom 36 z nich sú Ukrajinci. Projekt pomoci odídencom z Ukrajiny vznikol vďaka finančnej podpore celosvetovej humanitárnej organizácie UNICEF a UNHCR. Viac informácií o neziskovej organizácií TENENET nájdete na www.tenenet.sk

Informačný servis

Viac k témam: integrácia, integrácia utečencov, PR, Ukrajina, Utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Potreba podporovanej integrácie utečencov pred vojnou na Ukrajine narastá © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

  1. kazdy den dotancuje na Slovensko okolo 35oo ukrajinskych vacsinoiu turistov, kazdy den odchadza zo Slovenska na Ukrajinu velmi podobny pocet ukrajincov, ktori si uz dovolenku zadarmo na Slovensku uzili…kazdy den poziada z poctu prichadzajucich ukrajincov len minimum o docasne utocisko…tito mozno skutocne potrebuju nasu pomoc ti ostatní si k nam prisli len pre benefity, ktore tu na nich cakaju a nemaju tu co hladat…

Comments are closed.