Väčšina Slovákov by prijala v čele krajiny niekoho ako je Orbán, aký typ voličov preferuje autoritárskeho lídra?

1

17.9.2022 Skoro 60 percent opýtaných verí, že Slovensko potrebuje autoritárskeho lídra. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO zverejneného v relácii Na hrane televízie Joj.

Potreba autoritárskeho lídra

Agentúra konkrétne položila respondentom otázku: „Podľa vášho názoru, potrebuje či nepotrebuje Slovensko do budúcnosti silného a rázneho autoritárskeho lídra, aj za cenu, že by sa pohyboval na hranici demokratických princípov?”. Kladne na ňu odpovedalo 58,4 percenta opýtaných.

Konkrétne 32,9 percenta respondentov na otázku odpovedalo „určite áno” a ďalších 25,5 percenta „skôr áno”.

Naopak, to, že SR určite nepotrebuje autoritárskeho lídra, si určite myslí 21,9 percenta respondentov a skôr nepotrebuje podľa ďalších 13,4 percent. Spolu 6,3 percenta respondentov na otázku nevedelo alebo nechcelo odpovedať.

Názor dominuje u voličov SNS

V potrebu autoritárskeho lídra určite alebo skôr verí podľa prieskumu 56,8 percent opýtaných slovenskej národnosti a až 71,9 percenta respondentov maďarskej národnosti.

Pokiaľ ide o voličov jednotlivých politických strán, potreba autoritárskeho lídra dominuje u voličov SNS (80 percent určite alebo skôr), Smeru-SD (79 percent), Hlasu-SD (78 percent), Republiky (70 percent) a aj Sme rodina (61 percent).

Naopak, viera, že SR nepotrebuje autoritárskeho lídra dominuje u voličov Progresívneho Slovenska (80 percent), SaS (76 percent), KDH (56 percent) a OĽaNO (55 percent).

Agentúra prieskum robila v období od 8. do 14. septembra na vzorke 1000 respondentov telefonickou formou.

Viac k témam: Demokracia, Prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk – Väčšina Slovákov by prijala v čele krajiny niekoho ako je Orbán, aký typ voličov preferuje autoritárskeho lídra? © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.