Poslanci z Petrohradu navrhujú obviniť Putina z vlastizrady, rozpútaním vojny na Ukrajine škodí Rusku

1

10.9.2022 Mestskí poslanci v ruskom Petrohrade plánujú v najbližších dňoch zaslať do Štátnej dumy výzvu s návrhom na obvinenie ruského prezidenta Vladimira Putina z vlastizrady.

Ako dôvod uvádzajú rozpútanie vojny na Ukrajine. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na nezávislý ruský web The Insider.

Deje sa presný opak

„Jedným z cieľov deklarovaných prezidentom Ruska je demilitarizácia Ukrajiny a vidíme, že sa deje presný opak,“ uviedol poslanec Dmitrij Paľuga. Podľa neho Putinovo konanie a rétorika poškodzujú bezpečnosť Ruska.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Chceme ľuďom ukázať, že sú poslanci, ktorí nesúhlasia so súčasným kurzom a sú presvedčení, že Putin škodí Rusku. Chceme ľuďom ukázať, že sa nebojíme hovoriť o tom,“ dodal.

Paľuga zverejnil príslušný návrh na Twitteri a poznamenal, že ho „podporila väčšina prítomných poslancov“ z petrohradskej mestskej časti Smoľninskoje.

Dôvody na odvolanie

Autori výzvy sa domnievajú, že Putinove činy od začiatku takzvanej „špeciálnej vojenskej operácie“ spadajú pod článok 93 ruskej ústavy, podľa ktorého môže byť prezident odvolaný z funkcie na základe obvinenia z vlastizrady alebo iného závažného zločinu.

Poslanci sa domnievajú, že Putinovo rozhodnutie zaútočiť na Ukrajinu „poškodzuje bezpečnosť Ruska a jeho občanov“, keďže ruská armáda stráca bojaschopné jednotky a z občanov zapojených do boja sa stávajú invalidi.

Poznamenali tiež, že odchod zahraničných spoločností z ruského trhu a emigrácia vzdelaného obyvateľstva do zahraničia zanechá stopy na ekonomickom blahobyte občanov Ruska.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Vlastizrada
Zdroj: Webnoviny.sk – Poslanci z Petrohradu navrhujú obviniť Putina z vlastizrady, rozpútaním vojny na Ukrajine škodí Rusku © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.