SNP je podľa Kollára príkladom, že medzi európskymi krajinami môže panovať zhoda

0

31.8.2022 Slovenské národné povstanie v roku 1944 bola udalosť, ktorá zásadným spôsobom ovplyvnila chod moderných slovenských dejín.

V príhovore počas oficiálnych osláv 78. výročia vypuknutia Slovenského národného povstania (SNP) to povedal predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) s tým, že SNP je príkladom, že medzi európskymi národmi môže panovať zhoda.

Privlastnenie si dedičstva SNP

Podľa Kollára sa snažili všetky povojnové režimy privlastniť si dedičstvo SNP.

„Túto udalosť si pripomínajú demokrati i komunisti, ktorí sa pokladali tesne po druhej svetovej vojne za politické sily vedúce odbojové a protifašistické hnutie za legitímnych pokračovateľov myšlienok z povstania,“ povedal predseda parlamentu. Podľa neho v 50. rokoch minulého storočia dogmatickým boľševikom v boji proti slovenským buržoáznym nacionalistom prekážalo v názve SNP slovo “národné”.

„Avšak oslavovať bolo treba a nadšene sa oslavovalo aj v 60. rokoch minulého storočia. Vtedy odštartovali zápas, ktorý už za zložitých podmienok okupácie viedli k vyhláseniu federalizácie ČSSR,“ tvrdí Kollár.

Hľadajú sa noví hrdinovia

Kollár dodal, že v 70. rokoch sa ľudia na oslavy SNP pozerali ako na niečo mimo ich vnútorného sveta. Reagovali tak na spájanie SNP s normalizáciou.

„Rok 1989 postavil Slovensko pred vážnu výzvu, ako ďalej postupovať pri formovaní slovenského národa,“ dodal predseda.

Ten tvrdí, že v súčasnosti môžeme pozorovať, ako sa niektoré politické sily odťahujú od osláv SNP.

„Hrdinami prestávajú byť tí, ktorí neváhali vystaviť svoj vlastný život v boji proti hydre, ktorá vyvolala vtedy najstrašnejšiu vojnu v histórii ľudstva. Hľadajú sa noví hrdinovia a často kontroverzní,“ tvrdí predseda NR SR. Ten na záver dodal, že Slovensko musí ostať verné svojim antifašistickým a povstaleckým tradíciám.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Oslavy 78. výročia SNP (fotografie)

Viac k témam: SNP Slovenské národné povstanie
Zdroj: Webnoviny.sk – SNP je podľa Kollára príkladom, že medzi európskymi krajinami môže panovať zhoda © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -