Niektorí politici sa podľa Čaputovej tvária, že sú jedinými nositeľmi odkazu SNP a podávajú si pritom ruku s fašistami

0

31.8.2022 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok na oslavách Slovenského národného povstania (SNP) poďakovala jeho vtedajším účastníkom za dnešnú slobodu.

Ako uviedla vo svojom prejave počas oficiálnych osláv 78. výročia vypuknutia SNP v Banskej Bystrici, toto výročie nie je len o uctení si priamych účastníkov, ale je príležitosťou vziať si k srdcu posolstvo tejto dejinnej udalosti.

Hrdinovia SNP sú inšpiráciou

„Postavili ste sa na odpor okupantom a fašistom. Máte môj hlboký obdiv a úctu,“ povedala prezidentka, ktorá dodala, že hrdinovia SNP sú inšpiráciou pre nás všetkých. „Na SNP je mimoriadny práve ľudský základ – chrabrosť a hrdinstvo ľudí, ktorí sa aktívne zúčastnili na bojoch, ale aj tých, ktorí pomáhali,“ dodala Čaputová.

Podľa nej vyvolalo SNP krutú pomstu nacistov najmä na civilnom obyvateľstve. Prezidentka je presvedčená, že táto udalosť mala jednoznačne zmysel. „Už samotný fakt, že sa povstalcom podarilo udržať rozsiahle územie vyvoláva obdiv,“ doplnila.

Zaradenie Slovenska medzi víťazov vojny

Prezidentka za najdôležitejšie pokladá zaradenie Slovenska medzi víťazov 2. svetovej vojny.

„Jasným a čitateľným odkazom je skutočnosť, že pre väčšinu Slovákov bol neprijateľný život v režime, ktorý stál na nadradenosti jedných nad druhými a na popieraní ľudských práv,“ povedala Zuzana Čaputová.

Podľa nej sú hrozbou autoritatívne režimy, ktoré majú tendenciu vracať sa v reinkarnovaných podobách.

„Ak chceme ochrániť odkaz SNP, musí nám záležať na kvalitnom a zodpovednom výkone politikov. Imunitu oslabuje aj to, keď sa nám niektorí snažia vnútiť, že sú jedinými nositeľmi odkazu SNP podávajúc si pritom ruku s novodobými fašistami,“ uzavrela prezidentka Zuzana Čaputová.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Oslavy 78. výročia SNP (fotografie)

Viac k témam: SNP Slovenské národné povstanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Niektorí politici sa podľa Čaputovej tvária, že sú jedinými nositeľmi odkazu SNP a podávajú si pritom ruku s fašistami © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -