Hlavná časť osláv SNP nebola pre verejnosť, súvisí to aj s vojnou na Ukrajine (foto)

0

31.8.2022
aktualizované 29. augusta 18:22

Oficiálny program osláv 78. výročia Slovenského národného povstania (SNP) otvoril 29. augusta 2022 o 11:00 prelet leteckej techniky Ozbrojených síl Slovenskej republiky (SR) a pietny akt kladenia vencov za účasti najvyšších ústavných činiteľov a zástupcov diplomatických zborov.

Kultúrny program pre verejnosť

Dopoludňajšia časť osláv SNP bola len za účasti pozvaných hostí, priamych účastníkov SNP, diplomatov a členov Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Ako zdôrazňovalo Múzeum SNP, ktoré patrí pod rezort obrany, pre túto časť osláv platili zvýšené bezpečnostné opatrenia, a to najmä v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Oslavy 78. výročia SNP (fotografie)

V popoludňajších hodinách sa od 13:30 začal kultúrny program pre verejnosť, zložený z rôznych hudobných žánrov a ďalších sprievodných aktivít. Vnútorný priestor Pamätníka SNP so stálou expozíciou a výstavnými priestormi, ako aj priestor kinosály, boli sprístupnené do 18:00.

Prezentácia Ozbrojených síl SR

Medzi ďalšie sprievodné aktivity podujatia patrila prezentácia Ozbrojených síl SR formou statických a dynamických ukážok.

Ďalšou zaujímavosťou bol dobový vojenský tábor klubov vojenskej histórie v areáli Pamätníka SNP, v priestore Skanzenu ťažkej bojovej techniky. V netradičnom prostredí partizánskej zemľanky mohli návštevníci použiť dotykový samoobslužný terminál. Tento informačný kiosk priblížil návštevníkom históriu partizánskych bunkrov.

Ako informuje Múzeum SNP na svojej stránke, pre rodiny s deťmi bola pripravená modelármi vybudovaná dioráma s prezentáciou diaľkovo riadených modelov či vystúpenie sokoliarskej skupiny Biatec. Múzeum SNP bolo pre návštevníkov otvorené do 18:00.

Tohtoročné oslavy výročia Slovenského národného povstania ukončil na hlavnej tribúne slávnostný koncert Štátnej opery v Banskej Bystrici, ktorý bude spojený s odovzdaním Ceny Múzea SNP pre rok 2022.

Viac k témam: SNP Slovenské národné povstanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Hlavná časť osláv SNP nebola pre verejnosť, súvisí to aj s vojnou na Ukrajine (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -