Slovensko by malo mať dva nové pamätné dni, jeden z nich bude spomienkou na obete pandémie

0

29.8.2022 Novým pamätným dňom na Slovensku by sa mal od začiatku budúceho roka stať 22. september ako Deň boja proti nenávistným prejavom na deťoch.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, ktorý do parlamentu predložili poslanci Národnej rady (NR) SR za hnutie Sme rodina Miloš Svrček a Ľudovít Goga, poslankyňa za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Monika Kozelová a nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská.

Vhodný termín

Navrhovaný dátum 22. september podľa poslancov súvisí s návratom detí do školských zariadení po prázdninách, keď by bolo vhodné venovať priestor tejto problematike.

Viac o téme: Koronavírus

„Zároveň je však potrebné podotknúť, že vedenie škôl je prvé týždne nadmieru zaťažené agendou spojenou so zberom dát, evidencie žiakov i študentov a podobne,“ uviedli navrhovatelia.

Spomínaný termín je preto vhodný na to, aby tematické debaty a edukatívne podujatia prebiehali aj v exteriéri, čím sa vytvorí priaznivejšie prostredie na otvorenú diskusiu a zapojenie všetkých aktérov.

Pandémia ovplyvnila ľudí

Trojica poslancov NR SR za hnutie OĽaNO Gábor Grendel, Anna Andrejuvová a Kristián Čekovský navrhuje zaradiť do zoznamu pamätných dní 6. marec ako Deň obetí pandémie COVID-19.

„Pandémia COVID-19 zásadne ovplyvnila životy ľudí nielen na Slovensku, ale po celom svete. Najväčšiu traumu spôsobila rodinám, ktorým vzala ich blízkych,“ uviedli k návrhu novely zákona o štátnych sviatkoch, ktorý predložili do parlamentu.

O pripomenutie pamiatky svojich blízkych aj iniciatívou na schválenie Dňa obetí pandémie COVID-19 v zákone o štátnych sviatkoch sa podľa poslancov usilujú aj pozostalí združení v Občianskom združení Skutočné obete.

Viac k témam: COVID-19, Pamätný deň, Štátny sviatok
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko by malo mať dva nové pamätné dni, jeden z nich bude spomienkou na obete pandémie © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -