Scholz skritizoval palestínskeho prezidenta za vyjadrenia o holokaustoch na Palestínčanov, pobúrení sú aj ďalší lídri

0

18.8.2022 Nemecký kancelár Olaf Scholz skritizoval „neslýchané vyjadrenia“ palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása v Berlíne o tom, že Izrael spáchal 50 holokaustov Palestínčanov.

„Som pobúrený neslýchanými vyjadreniami palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. Najmä pre nás Nemcov je akákoľvek relativizácia holokaustu neúnosná a neprijateľná. Odsudzujem každý pokus popierať zločiny holokaustu,“ uviedol Scholz na Twitteri.

Prezident neodsúdil útok

Abbás v utorok počas návštevy Nemecka odmietol odsúdiť smrteľný útok palestínskych militantov na izraelských atlétov počas olympiády v Mníchove v roku 1972, ktorého 50. výročie si v Nemecku pripomenú o pár týždňov.

Namiesto toho povedal, že by mohol poukázať na masakry v 50 palestínskych dedinách, ktoré od roku 1947 spáchal Izrael. „Päťdesiat masakier, päťdesiat holokaustov,“ povedal v utorok večer počas tlačovej konferencie so Scholzom.

Najohavnejší zločin

V stredu však už palestínsky prezident zdanlivo upustil od svojich komentárov. Jeho úrad v písomnom stanovisku uviedol, že Abbás „opätovne potvrdzuje, že holokaust je najohavnejší zločin v modernej histórii ľudstva“ a „jeho odpoveď nemala za cieľ poprieť jedinečnosť holokaustu, ktorý sa odohral v minulom storočí, a čo najdôraznejšie ho odsúdiť“.

Abbásove vyjadrenia už ostro odsúdili lídri naprieč politickým spektrom v Izraeli. Premiér Jair Lapid ich označil za morálnu hanbu a obludnú lož. Dani Dajan, ktorý je predsedom pamätníka obetí a hrdinov holokaustu Jad va-Šem, zase povedal, že tieto vyjadrenia sú „otrasné“ a naliehal na nemeckú vládu, aby reagovala na „neospravedlniteľné správanie“, ktoré sa odohralo na úrade nemeckého kancelára.

Viac k témam: Holokaust
Zdroj: Webnoviny.sk – Scholz skritizoval palestínskeho prezidenta za vyjadrenia o holokaustoch na Palestínčanov, pobúrení sú aj ďalší lídri © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -