V mediálne sledovaných kauzách je už právoplatne odsúdených 17 osôb, Hamran hovoril o nominantoch Fica (video+foto)

0

12.8.2022
aktualizované 11. augusta 12:09

V mediálne sledovaných kauzách, ktoré zahŕňajú aj príslušníkov bezpečnostných zložiek a bývalých predstaviteľov štátnych orgánov, je už právoplatne odsúdených 17 osôb. Na tlačovej konferencii to vo štvrtok povedal prezident Policajného zboru Štefan Hamran.

Ako príklad uviedol bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, exprezidentku finančnej správy Lenku Wittenbergerovú, podnikateľa Zoroslava Kollára a viacerých bývalých policajtov alebo príslušníkov Slovenskej informačnej služby.

Nominanti Fica

„Tieto prípady úspešne prešli dozorujúcou prokuratúrou a právoplatne boli odsúdení,” povedal policajný prezident s tým, že dôkazy, ktoré policajti zhromaždili, obstáli v súdnom konaní. Zároveň poukázal na to, že v prípade viacerých odsúdených išlo o nominantov vlád Roberta Fica (Smer-SD), ktorý permanentne kritizuje a spochybňuje postup orgánov činných v trestnom konaní v sledovaných kauzách.

„Toto sú nominanti Roberta Fica,” zdôraznil Hamran. V tejto súvislosti takisto povedal, že ak začneme spochybňovať tieto trestné konania, môžeme rovno roztrhať ústavu. „Právny štát by skončil ako taký,” skonštatoval.

Hanba pre spoločnosť

Zároveň podľa Hamrana 25 osôb vrátane podnikateľov Norberta Bödöra, Miroslava Výboha alebo Jozefa Brhela čelí obžalobe. Obvinených v prípravnom konaní je ďalších 17 osôb. Spolu 22 osôb sa ku skutkom priznalo a spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Stíhané osoby tiež vydali vyšetrovacím orgánom finančné prostriedky vo výške štyroch miliónov eur. „Postupuje sa presne tak, ako predpokladá zákon a striktne v súlade s dôkaznou situáciou,” povedal šéf polície.

Hamran taktiež skonštatoval, že výpočet stíhaných bývalých policajných funkcionárov vrátane jeho predchodcu Tibora Gašpara a bývalého šéfa NAKA Petra Hraška je hanbou pre spoločnosť. „Keď si pozriete výpočet tých funkcionárov, tak to desí, je to hanba,” dodal.

Akcie Venal 1-6

Hamran na tlačovej besede informoval aj o akciách Venal 1 až 6 zameraných na drogový trestnú činnosť v Seredi a jej okolí, pričom polícia celkovo obvinila 72 osôb. Doplnil, že viac ako 20 osôb pôsobiacich v zločineckých skupinách už bolo aj právoplatne odsúdených.

„Máme tam 46 spolupracujúcich obvinených,” uviedol Hamran. Zároveň skonštatoval, že v takýchto prípadoch na rozdiel od politicky exponovaných káuz nikto nenamieta využívanie spolupracujúcich osôb. „Na základe svedeckej výpovede týchto osôb a ich spolupráce sme dokázali usvedčiť viac ako 20 ľudí,” zdôraznil šéf polície.

To isté podľa policajného prezidenta platí aj pre ďalšiu protidrogovú akciu Parketár. „Ten inštitút spolupracujúceho obvineného je nezastupiteľný,” dodal Hamran.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: akcia “Parketár”, Akcia Venal, mediálne kauzy
Zdroj: Webnoviny.sk – V mediálne sledovaných kauzách je už právoplatne odsúdených 17 osôb, Hamran hovoril o nominantoch Fica (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -