V Záporožskej jadrovej elektrárni ukladá ruská armáda míny, úroveň radiácie je normálna

1

9.8.2022
aktualizované 7. augusta, 18:28

Ukrajinská spravodajská služba tvrdí, že ruská armáda ukladá míny v Záporožskej jadrovej elektrárni. Hovorca hlavného riaditeľstva spravodajskej služby ukrajinského rezortu obrany Andrij Jusov uviedol, že Rusi na územie elektrárne dopravujú zbrane, techniku a výbušniny. Jadrovú elektráreň v piatok zasiahla paľba, čo vyvolalo odsúdenie po celom svete.

Ukrajina hovorí, že išlo o ruskú paľbu a tvrdí, že stále existuje riziko úniku vodíka a požiaru. Informuje o tom portál news.sky.com.

Ďalší raketový útok

Záporožskej jadrovú elektráreň na juhu Ukrajiny zasiahol ďalší raketový útok. Uviedla to ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom prevádzkujúca jadrové elektrárne. Nový útok sa stal v sobotu večer len niekoľko hodín po tom, ako paľba v piatok v elektrárni zasiahla vedenie vysokého napätia.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Zasiahnuté bolo zariadenie elektrárne, v ktorom je uložených 174 kontajnerov s vyhoreným jadrovým palivom. Pri útoku utrpel zranenie jeden pracovník, ale informácie o jeho stave nezverejnili. Informuje o tom portál news.sky.com.

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi už po piatkovej paľbe povedal, že existuje „veľmi reálne riziko jadrovej katastrofy”.

Výzva Zelenského

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval medzinárodné spoločenstvo na „silnejšiu reakciu” na ruské útoky na Záporožskú jadrovú elektráreň. V telefonáte s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom Zelenskyj požiadal o sankcie proti ruskému odvetviu jadrovej energetiky. Informuje o tom portál news.sky.com.

Zaporižžskú jadrovú elektráreň na juhu Ukrajiny v sobotu večer zasiahol ďalší raketový útok. Uviedla to ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom prevádzkujúca jadrové elektrárne. Nový útok sa stal len niekoľko hodín po tom, ako paľba v piatok v elektrárni zasiahla vedenie vysokého napätia.

V sobotu bolo zasiahnuté zariadenie elektrárne, v ktorom je uložených 174 kontajnerov s vyhoreným jadrovým palivom. Pri útoku utrpel zranenie jeden pracovník.

Normálna úroveň radiácie

Úroveň radiácie v Záporožskej jadrovej elektrárni je na normálnej úrovni. Oznámil to gubernátor Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch.

Dodal, že normálna úroveň radiácie je aj v susednom meste Enerhodar. Obavy z radiácie v uplynulých dňoch vyvolali opakované útoky na elektráreň. Informuje o tom portál news.sky.com.

Viac k témam: Jadrová elekráreň, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia, Vojna, Záporožie
Zdroj: Webnoviny.sk – V Záporožskej jadrovej elektrárni ukladá ruská armáda míny, úroveň radiácie je normálna © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

  1. Iba debil môže uveriť tomu, že ak má Rusko pod svojou kontrolou JE, že by na ňu teraz ešte vôbec strieľalo!!! Veď Rusko na JE nestrieľalo ani keď ju chceli obsadiť!!! Banderovsko-fašistická banda z Kyjeve klame a iba idiot im uverí toto klamstvo!!! Mysleniu zdar!!!

Comments are closed.