Portugalsko zažilo najhorúcejší júl od roku 1931, spadli pritom len 3 milimetre zrážok

1

8.8.2022 Portugalsko zažilo rekordne horúci júl. Horúčavy zhoršili sucho v krajine, pričom 45 percent jej rozlohy postihlo extrémne sucho.

Portugalská meteorologická služba IPMA uviedla, že júl bol v krajine najhorúcejší od roku 1931, odkedy má záznamy. Priemerná teplota v Portugalsku bola v júli 25,14 stupňa Celzia.

Bolo to o takmer 3 stupne Celzia viac v porovnaní s dlhodobým priemerom. V Portugalsku pritom minulý mesiac celoštátne spadli len 3 milimetre zrážok, čo bolo len približne 22 percent normálneho množstva, uviedla IMPA.

Mnohé iné oblasti západnej Európy tiež zažili sucho a vedci hovoria, že v dôsledku klimatickej zmeny bude počasie ešte extrémnejšie. Podnebie južnej Európy tak začína pripomínať podnebie severnej Afriky, uviedli experti.

Viac k témam: Horúčavy, Počasie, Sucho
Zdroj: Webnoviny.sk – Portugalsko zažilo najhorúcejší júl od roku 1931, spadli pritom len 3 milimetre zrážok © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

  1. uz v roku 1931 ludia svojou cinnostou zapricinili tak horuci jul?… tak ako sa nam snazia nahovorit zelenkavi odbornici, ze zvysujuce sa teploty su vysledkom spravania sa ludi a o ostatnom ani muk…pravda by zrejme priniesla medzi pospolity lud paniku…takze sa uz roky pouziva taktika typu, ze niekedy je milosrdna lož lepsia ako povedanie pravdy…

Comments are closed.