Američania uvalili sankcie na Kabajevovú, ktorá má blízky vzťah s Putinom

1

5.8.2022 Americké ministerstvo financií v utorok medzi Rusov, na ktorých uvalili sankcie v súvislosti s vojnou na Ukrajine, zaradilo aj údajnú priateľku ruského prezidenta Vladimira Putina. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Vplyvná milenka

Alina Maratovna Kabajevová, ktorej dlhodobo pripisujú romantický vzťah s ruským lídrom, sa na zoznam sankcionovaných osôb dostala, pretože „je alebo bola vedúcou, oficiálnou predstaviteľkou, vysoko postavenou výkonnou úradníčkou alebo členkou správnej rady za vládu Ruskej federácie“, vysvetľuje rezort v oficiálnom vyhlásení.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Tridsaťdeväťročná Kabajevová má podľa nich „blízky vzťah s Putinom“, bola členkou Štátnej dumy a „v súčasnosti vedie Národnú mediálnu skupinu, prokremeľské impérium televíznych, rozhlasových a printových spoločností“.

Wall Street Journal už v apríli informoval, že Spojené štáty zvažujú sankcionovanie Kabajevovej. No objavili sa obavy, že takýto krok by, vzhľadom na jej blízkosť Putinovi, vyvolal napätie. Kabajevová je už pritom na sankčných zoznamoch Európskej únie aj Spojeného kráľovstva.

Osoby zapojené do anexie Krymu

Okrem bývalej gymnastky ministerstvo oznámilo uvalenie sankcií na viacero oligarchov, významnú oceliarsku spoločnosť a dve jej filiálky, ako aj finančnú inštitúciu, ktorú vinia z prevádzkovania operácie na vyhýbanie sa sankciám, a jej riaditeľa.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken okrem toho oznámil sankcie voči trom oligarchom, ruskej štátom vlastnenej spoločnosti spravovanej ministerstvom dopravy, „štyrom jednotlivcom a jednej organizácii, ktorí nelegálne pôsobia na ukrajinskom území v spolupráci s Ruskom“ a 24 ruským subjektom napojeným na obranu a technológie.

Spojené štáty tiež zavádzajú vízové obmedzenia pre 893 predstaviteľov Ruskej federácie a „31 zahraničných vládnych predstaviteľov, ktorí konali na podporu Ruska pri anexii ukrajinskej Krymskej oblasti a tým ohrozili alebo porušili suverenitu Ukrajiny“, uviedol Blinken.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Sankcie proti Rusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Američania uvalili sankcie na Kabajevovú, ktorá má blízky vzťah s Putinom © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

  1. to aky somar korunovany v SITE vymyslel nadpis tohto clanku plneho dohadov, Putin sa nad tymto kyblom plneho spiny iba usmeje tym svojim typickym ironickym usmevom, ktorym posle vsetky tie spiny do zadku…eto vsio…

Comments are closed.