Bude z Taiwanu významný spojenec mimo NATO? Prezidentka krajiny sa poďakovala Pelosiovej za podporu od USA

0

4.8.2022 Šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová na stretnutí s lídrami Taiwanu v stredu vyhlásila, že spolu s inými členmi Kongresu USA návštevou krajiny ukazuje, že USA sa nevzdajú svojich záväzkov voči ostrovu.

Taiwan sa nevzdá

„Svet dnes čelí výberu medzi demokraciou a autokraciou,” uviedla Pelosiová v krátkom prejave. „Odhodlanie USA zachovať demokraciu, tu na Taiwane a vo svete, zostáva pevné,” konštatovala.

Prezidentka Taiwanu Cchaj Jing-wen sa Pelosiovej poďakovala za desaťročia americkej podpory jej krajine. „Taiwan sa nevzdá, hoci čelí úmyselne zvýšeným vojenským hrozbám,” vyhlásila.

Reakcia Číny

Peking považuje oficiálne kontakty USA s Taiwanom za povzbudzovanie ostrova na to, aby svoju desaťročia trvajúcu faktickú nezávislosť zmenil na trvalý stav.

Pelosiová je najvyššie postaveným americkým predstaviteľom na návšteve Taiwanu odvtedy, ako ostrov v roku 1997 navštívil vtedajší šéf Snemovne reprezentantov Newt Gingrich. Čína krátko po príchode Pelosiovej na Taiwan ohlásila sériu vojenských cvičení.

Normálna prax

Dvadsaťšesť republikánskych zákonodarcov Kongresu USA vo vyhlásení podporilo cestu Pelosiovej na Taiwan. Cestu delegácie Kongresu na ostrov označili za normálnu prax. Líder republikánskej menšiny v Senáte Mitch McConnell sa vyjadril, že tvrdenia, podľa ktorých je cesta Pelosiovej provokatívna, sú „úplne absurdné”.

Americkí senátori v reakcii na rétoriku Číny uvažujú o legislatívne podporujúcej obranu Taiwanu. O zákone, ktorý podporujú republikáni aj demokrati, bude v stredu diskutovať senátny výbor pre zahraničné vzťahy.

Významný spojenec mimo NATO

Má ísť o balík v hodnote 4,5 miliardy dolárov na posilnenie obranných kapacít Taiwanu v priebehu najbližších štyroch rokov. Legislatíva má označiť Taiwan za „významného spojenca mimo NATO”, čo otvorí dvere na väčšiu bezpečnostnú a obchodnú spoluprácu s ostrovom.

V súvislosti s návštevou šéfky americkej Snemovne reprezentantov na Taiwane Biely dom trvá na tom, že Čína nemá dôvod na hnev. „USA sa nebudú usilovať, a nechcú, krízu,” povedal v utorok Hovorca Národnej bezpečnostnej rady John Kirby.

Zdroj: Webnoviny.sk – Bude z Taiwanu významný spojenec mimo NATO? Prezidentka krajiny sa poďakovala Pelosiovej za podporu od USA © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -