Korčok vzdal úctu obetiam rómskeho holokaustu, tragédia bola u nás podľa ministra dlhé roky zabudnutá

0

4.8.2022 Minister zahraničných vecí Ivan Korčok vzdal úctu Rómom, ktorí zahynuli počas druhej svetovej vojny a ocenil ich zapojenie sa do protifašistického odboja. Informuje o tom v tlačovej správe komunikačný odbor rezortu zahraničia.

Tragédia bola roky zabudnutá

Slovenská republika si už od roku 2015 každoročne pripomína 2. august ako Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu. Odhaduje sa, že počas druhej svetovej vojny zahynulo až okolo pol milióna európskych Rómov a Sintiov.

„Táto tragédia bola dlhé roky v našej spoločnosti zabudnutá a ignorovaná, čoho dôsledky cítime dodnes, nakoľko rómske komunity stále čelia predsudkom a diskriminácii,“ skonštatoval Korčok.

Perzekúcie Rómov aj na Slovensku

K perzekúciám, vraždám či popravám Rómov dochádzalo podľa ministra aj na území dnešnej Slovenskej republiky. „Máme povinnosť pripomínať si aj túto súčasť našich dejín, pretože len tak sa môžeme z histórie poučiť,” dodal minister.

Témou rómskeho holokaustu sa zaoberá Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu. Slovensko je jej dlhoročným aktívnym členom a aktívne pristupuje k medzinárodnej spolupráci v oblasti vzdelávania, zachovania pamiatky a výskumu genocídy Rómov počas holokaustu.

Viac k témam: Druhá svetová vojna, Holokaust, Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu, Rómovia
Zdroj: Webnoviny.sk – Korčok vzdal úctu obetiam rómskeho holokaustu, tragédia bola u nás podľa ministra dlhé roky zabudnutá © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -