Eurokomisia skritizovala stav právneho štátu v Maďarsku a Poľsku, nezávislosť súdov je ohrozená a boj proti korupcii žalostný

1

15.7.2022 Európska komisia v stredu vo svojej výročnej správe skritizovala situáciu v oblasti právneho štátu v Poľsku a Maďarsku, pričom sa sústredila na obmedzenia v ich súdnictve a médiách.

Vzhľadom na ruskú vojnu na Ukrajine tiež zdôraznila, že je dôležité, aby bola európska dvadsaťsedmička majákom demokracie na nestabilnom kontinente.

Obavy o nezávislosť súdnictva

„Európska únia (EÚ) zostane dôveryhodná len vtedy, ak budeme doma dodržiavať zásady právneho štátu a ak budeme pokračovať v posilňovaní kultúry právneho štátu,“ vyjadril sa eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders.

Komisia v správe uvádza, že v súvislosti s nezávislosťou poľského súdnictva naďalej pretrvávajú vážne obavy a stále potrebné sú aj protikorupčné plány.

Spochybnila tiež záväzok vlády voči slobodným médiám a uviedla, že „všeobecné prostredie pre novinárov sa naďalej zhoršuje“.

V prípade Maďarska sa eurokomisia vyjadrila, že „obavy nezávislosti súdnictva… zostávajú nevyriešené“, zatiaľ čo protikorupčné opatrenia sú stále žalostne nedostatočné.

Pozastavené európske peniaze

„Riziká klientelizmu, zvýhodňovania a rodinkárstva vo verejnej správe na vysokej úrovni zostávajú neriešené,“ uviedla.

Tiež poukázala na to, že vláda premiéra Viktora Orbána nadmerne používa mimoriadne právomoci, ktoré má v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19, a to aj v oblastiach, ktoré sa jej netýkajú.

Brusel sa s Poľskom a Maďarskom dlho sporí pre nezávislosť súdnictva, slobodu tlače či obmedzovanie práv žien a LGBTQ komunity, čo viedlo napríklad k pozastaveniu vyplatenia európskych zdrojov na obnovu po pandémii.

Viac k témam: Právny štát
Zdroj: Webnoviny.sk – Eurokomisia skritizovala stav právneho štátu v Maďarsku a Poľsku, nezávislosť súdov je ohrozená a boj proti korupcii žalostný © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.