Erdogan telefonoval s Putinom a Zelenským, témou bola situácia na Ukrajine a export obilia

1

13.7.2022 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ukrajinskou hlavou štátu Volodymyrom Zelenským.

S oboma sa zhováral o situácii na Ukrajine a exporte obilia. Na svojej webstránke o tom informuje televízia CNN.

Intenzívnejšia spolupráca

Kremeľ uviedol, že Putin s Erdoganom si vymenili názory na „koordináciu úsilia o zaistenie bezpečnosti plavby v Čiernom mori a vývozu obilia na svetové trhy“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Erdogan podľa jeho úradu poznamenal, že „je čas, aby Organizácia Spojených národov (OSN) podnikla kroky pre plán týkajúci sa vytvorenia bezpečných koridorov cez Čierne more“.

Moskva tiež informovala, že lídri venovali mimoriadnu pozornosť „ďalšiemu zintenzívneniu ekonomickej spolupráce“ v oblasti obchodu a energií.

Ankara posilnenie spolupráce nespomenula, ale uviedla, že Turecko je pripravené „poskytnúť všetky druhy podpory pre oživenie rokovaní“.

Ukrajina si cení podporu Turecka

Ukrajinskému prezidentovi Erdogan povedal, že Turecko chce na Ukrajine mier a aktívne pracuje na pláne OSN vyvážať ukrajinské obilie na svetové trhy.

Volodymyr Zelenskyj na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter po telefonáte napísal, že si Ukrajina cení podporu Turecka.

Podľa ukrajinských predstaviteľov v dôsledku ruskej blokády čiernomorských prístavov uviazlo na Ukrajine viac ako 20 miliónov ton obilia.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, vývoz obilia
Zdroj: Webnoviny.sk – Erdogan telefonoval s Putinom a Zelenským, témou bola situácia na Ukrajine a export obilia © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.