Pád ľadovca na hore Marmolada v Taliansku má potvrdené ďalšie dve obete, našli ich pomocou dronov

0

8.7.2022 Podmienky na hore Marmolada v talianskych Alpách sú po kolapse ľadovca príliš nestabilné na to, aby mohli úrady na miesto poslať pátracie tímy. S pomocou dronov však spozorovali ďalšie dve telá.

Počet potvrdených obetí nedeľného kolapsu ľadovca sa tak zvýšil na deväť. Nezvestných je pravdepodobne ešte päť ľudí, ktorí sa v tom čase nachádzali v oblasti, no úrady upozorňujú, že kým telá neidentifikujú, nebude jasné, či patria k týmto piatim, ktorých rodiny nahlásili, že sa nevrátili z hory.

Zatiaľ identifikovali štyri obete

Všetci nezvestní sú Taliani. Dosiaľ sa pritom podarilo identifikovať štyroch z deviatich mŕtvych.

Podľa prokurátora v Trente Sandra Raimondiho spustili vyšetrovanie, či za úmrtia nemôže nedbanlivosť. Ako povedal v stredu v rozhovore pre talianske štátne rádio, plánujú konzultácie s geológmi. Momentálne sa však podľa jeho slov zdá, že zosuv sa nedal predpokladať.

Príčinou môžu byť horúčavy

Pravdepodobnou príčinou kolapsu ľadovca je vlna horúčav, ktorá už v máji zachvátila Taliansko a priniesla so sebou na začiatok leta mimoriadne vysoké teploty aj vo zvyčajne chladnejších Alpách.

Ľadovec na hore Marmolada sa v ostatných desaťročiach rýchlo topí a veľká časť jeho objemu sa už stratila. Odborníci z talianskeho štátneho výskumného centra odhadli, že o 25 až 30 rokov už zrejme nebude existovať.

Viac k témam: Dolomity, Ľadovec, Marmolada
Zdroj: Webnoviny.sk – Pád ľadovca na hore Marmolada v Taliansku má potvrdené ďalšie dve obete, našli ich pomocou dronov © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -