Slovensko už nechce ruské vrtuľníky Mi-171, nové by mali vyjsť na skoro 30 miliónov eur

0

7.7.2022 Dva nové vrtuľníky pre zložky Ministerstva vnútra SR by rezort mali vyjsť skoro na 30 miliónov eur. Vyplýva to z oznámení na internetovej stránke Úradu pre verejné obstarávanie.

Sankčný zoznam EÚ

Konkrétne by ministerstvu jeden dvojmotorový stroj v hodnote 16 253 076 eur bez DPH mala dodať spoločnosť z Veľkej Británie a ďalší v hodnote 13 135 000 eur bez DPH zase firma z Lichtenštajnska.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ministerstvo v tejto súvislosti konštatuje potrebu skorého vyradenia dvoch ruských strojov Mi-171, ktoré momentálne používa.

Jedným z dôvodov je, že materská spoločnosť výrobcu vrtuľníkov Mi-171 je na sankčnom zozname Európskej únie.

Nedostupnosť náhradných dielov

Rezort tiež konštatuje celkovú nedostupnosť náhradných dielov a nevyhnutných informácií pre údržbu ruských vrtuľníkov. „Nie je viac možné garantovať zachovanie letovej spôsobilosti vrtuľníkov Mi-171 a je potrebné okamžite zabezpečiť ich náhradu,” uviedlo ministerstvo vnútra.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Okrem dvoch ruských strojov disponuje letka rezortu vnútra momentálne jedným kanadsko-americkým vrtuľníkom Bell-429. Vrtuľníky letky asistujú napríklad pri záchranných prácach, hasení požiarov, výcvikoch alebo policajno-pátracích akciách.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Vrtuľník Mi-171
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko už nechce ruské vrtuľníky Mi-171, nové by mali vyjsť na skoro 30 miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -