Na Slovensku sa ochladilo, na viacerých miestach prší a je vydaná aj výstraha

0

6.7.2022
aktualizované 5. júla 15:37

Na takmer celom Slovensku sa v utorok ochladilo a na viacerých miestach sú prehánky alebo dážď. Meteorológovia predpokladajú zrážky do 10 milimetrov, pri búrkach lokálne 10 až 40 milimetrov.

Najvyššia denná teplota pohybuje od 19 až 26, iba na východe Podunajskej nížiny, v Banskobystrickom, Košickom kraji, na Hornom Zemplíne a Šariši bolo ešte počas dňa 27 až 34 stupňov Celzia.

Ako na svojom webe informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), pre celú krajinu je vydaná výstraha prvého stupňa pred búrkami. „Je malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 40 mm v priebehu 30 minút s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu,” varuje SHMÚ.

Intenzívny dážď môže podľa meteorológov vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch
a výskyt povodňových úkazov mimo tokov ako sú stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a podobne.

„Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov a pod.). Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie,” uvádza SHMÚ.

Viac k témam: Počasie, Predpoveď počasia, Výstraha pred dažďom
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Slovensku sa ochladilo, na viacerých miestach prší a je vydaná aj výstraha © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -