Veľký kus ľadovca na štíte Marmolada v Dolomitoch sa odtrhol a zabil najmenej štyroch ľudí (video)

1

4.7.2022 Najmenej štyria ľudia zomreli a sedem ďalších utrpelo zranenia, keď veľký kus alpského ľadovca na štíte Marmolada v Dolomitoch, ktorý sa odtrhol v nedeľu popoludní, sa zrútil po úbočí a narazil do turistov na obľúbenom horskom chodníku. Informovala o tom talianska štátna televízia.

Talianski horskí záchranári na mikroblogovacej sieti Twitter napísali, že do pátrania po postihnutých ľudoch nasadili päť vrtuľníkov a záchranárskych psov.

Hneď nebolo jasné, čo spôsobilo odtrhnutie sa veľkej časti ľadovca. Hovorca horských záchranárov Walter Milan však pre televíznu stanicu RAI povedal, že rolu v tom mohla zohrať vlna vysokých horúčav, ktorá sa začala koncom júna.

„Horúčava je nezvyčajná,” uviedol Milan a poznamenal, že teploty na vrchole štítu Marmolada prekonali hranicu 10 stupňov Celzia. Pre vrchol „je to extrémna horúčava,” povedal Milan. „Je to jasne niečo nenormálne,” dodal.

Viac k témam: Dolomity, Ľadovec, Marmolada
Zdroj: Webnoviny.sk – Veľký kus ľadovca na štíte Marmolada v Dolomitoch sa odtrhol a zabil najmenej štyroch ľudí (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

  1. zaostaly Zapad, to nemaju v talianskych Dolomitoch horsku sluzbu, ktora by turistov vystrihala aby sa nepohybovali na nebezpecnych miestach ako bolo toto ved kazdy fachman znaly velhory ako su tieto vie, ze pri vysokych teplotach nieco take moze nastat a to uz nehovorim, ze taliani mali uvedeny ladovec sledovat…kde boli, ci kde su, ci neexistuju?… vsetko je na trt…

Comments are closed.