Nadácia Zastavme korupciu očakáva, že prezidentka Čaputová vetuje Šimkovu novelu verejného obstarávania

0

26.6.2022 Nadácia Zastavme korupciu považuje za nebezpečný precedens, že vláda môže obciam, ktoré pri výstavbe nájomných bytov porušili zákon, odpustiť pokutu od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Ako mimovládna organizácia informovala, zároveň očakáva, že prezidentka vetuje parlamentom schválenú opozičnú novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá umožňuje vláde pokuty samosprávam odpustiť.

Zúčtovanie v komunálnych voľbách

Nadácia nevidí dôvod na to, aby štát obciam odpustil porušenie zákona, najmä, ak sú prítomné podozrenia z podvodu pri verejnom obstarávaní. Neobstojí podľa nej ani argument, že pokuty zaťažia rozpočet obcí.

„Pokiaľ chcú zákonodarcovia riešiť fakt, že na podobné pochybenia pri hospodárení s verejnými financiami doplácajú daňoví poplatníci, je na mieste prijať zákon o hmotnej zodpovednosti, ku ktorému sa vláda prihlásila vo svojom programe,“ uviedla riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Hromadné odpustenie pokút podľa „mimovládky“ môže viesť aj k zníženiu rešpektovania pravidiel štátnych nákupov a diskriminuje zodpovednejšie samosprávy, ktoré už pokuty uhradili, ale peniaze naspäť nedostanú.

Nadácia tiež upozornila, že poslanci prijali novelu zákona v čase predvolebnej kampane ku komunálnym voľbám, v ktorých by občania mohli starostom vystaviť účet za škody, ktoré takýmto konaním obciam spôsobili. „Pre všetky uvedené výhrady veríme, že pani prezidentka zákon vetuje,“ podotkla Petková.

Obyčajní na pár minút odišli

Opozičný návrh nezaradeného poslanca Jozefa Šimka (kandidoval za stranu Kotlebovci-ĽSNS) prešiel v stredu 22. júna vďaka dvom vládnym hnutiam.

Poslanci za Sme rodina za návrh hlasovali, poslanci za OĽaNO dočasne, na desať minút, kedy sa návrh prerokovával, znížili kvórum, čo je podľa nadácie možné overiť na webe národnej rady.

Kým niekoľko minút pred a po hlasovaní boli v rokovacej sále až na jedného poslanca v plnej zostave, počas hlasovania o Šimkovom návrhu chýbali trinásti.

Mnohé obce podvádzali

Nadácia Zastavme korupciu s expertom na verejné obstarávanie Miroslavom Cákom vlani v lete analyzovali 39 projektov nájomných bytov za vyše 41 miliónov eur. Obce za ne dostali od ÚVO pokuty, lebo porušili zákon.

Namiesto toho, aby o zákazky na stavbu nájomných bytov férovo súťažili, podľa úradu ich ušili na mieru vopred vybraným súkromným spoločnostiam.

„Mnohé obce postupovali tak, že najprv prenajali pozemok súkromnému developerovi a následne v tendri od uchádzačov požadovali, aby týmto pozemkom disponovali,“ upozornila Petková a dodala, že vo viacerých prípadoch je vedené trestné stíhanie pre podozrenie z machinácií pri verejnom obstarávaní.

Viac k témam: Nájomné byty, Pokuty, Verejné obstarávanie, Zákon o verejnom obstarávaní
Zdroj: Webnoviny.sk – Nadácia Zastavme korupciu očakáva, že prezidentka Čaputová vetuje Šimkovu novelu verejného obstarávania © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -