Naď rokoval s britským veľvyslancom Bakerom, preberali najmä aktuálnu bezpečnostnú situáciu

0

26.6.2022 Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) v piatok 24. júna v priestoroch rezortu obrany rokoval s veľvyslancom Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Nigelom Bakerom o aktuálnej bezpečnostnej situácii, ako aj s tým súvisiacich očakávaniach od nadchádzajúceho samitu lídrov Severoatlantickej aliancie (NATO) v Madride.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Slovenskej republiky (MO SR) Martina Kovaľ Kakaščíková.

Fungovanie NATO zmenila vojna

Podľa Jaroslava Naďa konflikt na Ukrajine zmenil aj fungovanie NATO.

„Vojna na Ukrajine mala akceleračný efekt aj na procesy v rámci Aliancie. Slovensko je vo svojich postojoch konzistentné – tak voči podpore Ukrajiny, ako aj posilňovaniu spoločnej obrany. Podporujeme posilnenie východného krídla NATO, vstup Švédska a Fínska do Aliancie a ďalšie strategické rozhodnutia v prospech kolektívnej obrany,“ povedal Jaroslav Naď.

Samit by mohol vyslať silný odkaz

Šéf slovenského rezortu okrem toho vyjadril očakávanie, že madridský samit vyšle silný odkaz jednoty a odhodlania spojencov adaptovať sa na meniace sa bezpečnostné prostredie. Zároveň ocenil príležitosť na výmenu informácií o národných postojoch k jednotlivým oblastiam, v rámci ktorých môže na samite dôjsť k významným zmenám.

Minister a veľvyslanec tiež vyjadrili potešenie z prehlbovania vzájomnej spolupráce oboch krajín v oblasti obrany, ktoré znamená konkrétny prínos nielen pre Slovensko a Spojené kráľovstvo, ale tiež pre Ukrajinu v podobe podpory.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, samit, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Naď rokoval s britským veľvyslancom Bakerom, preberali najmä aktuálnu bezpečnostnú situáciu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -