Túžba po pravde a slobode napokon zakaždým zvíťazí, uviedla Čaputová a uctila si deň pamiatky obetí komunizmu

0

25.6.2022 Deň pamiatky obetí komunistického režimu je apelom, aby sme nestrácali historickú pamäť. Aby sme nezabudli na prenasledovaných, mučených, väznených či popravených spoluobčanov. Zároveň nám tento deň pripomína, že moc, ktorá nemá pravdu, nemá ani šancu obstáť.

Túžba po pravde a slobode napokon zakaždým zvíťazí. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Jeden zo 70-tisíc politických väzňov

Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu! Tú moc vám nezávidíme a netúžime po nej, nám stačí tá pravda! Lebo je väčšia a silnejšia ako moc,” vyslovil 24. júna 1954 lekár a disident Silvester Krčméry pred súdom, ktorý, ako uvádza prezidentka, mu vymeral 14-ročný trest za vlastizradu.

Krčméry bol jedným z viac ako 70-tisíc obyvateľov Slovenska, ktorých komunistický režim odsúdil z politických dôvodov. Strávil vo väzení viac ako 13 rokov.

Cítil sa nevinný

Odmietal dokonca prijať amnestiu, keďže by to podľa neho znamenalo uznanie viny – a on sa cítil nevinný. Spravodlivosti a zrušenia rozsudku sa dočkal až po Nežnej revolúcii. Dôležité však je, aby sme spravodlivosť a pravdu dokázali rozlišovať my, príslušníci ďalších generácií,” uzavrela prezidentka.

Fotogaléria: Zuzana Čaputová

Viac k témam: Deň pamiatky obetí komunistického režimu, Komunistický režim, Väzni
Zdroj: Webnoviny.sk – Túžba po pravde a slobode napokon zakaždým zvíťazí, uviedla Čaputová a uctila si deň pamiatky obetí komunizmu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -