Zemetrasenie v Afganistane je najsmrteľnejšie za dve desaťročia, v piatok sa zem triasla opäť (video+foto)

0

26.6.2022
aktualizované 24. júna 2022, 15:59

Po stredajšom ničivom zemetrasení zasiahlo v piatok východnú časť Afganistanu ďalšie, o trošku slabšie zemetrasenie s magnitúdom 4,2.

Ako uviedla štátna tlačová agentúra Bachtar, zahynulo pri ňom minimálne päť osôb. Zemetrasenie zasiahlo ráno okres Gayan v provincii Paktika. Podľa prvotných správ utrpelo zranenia 11 osôb.

Počty obetí stále stúpajú

Počet obetí ničivého stredajšieho zemetrasenia v Afganistane stúpol a podľa štátnych médií prevýšil 1 100. Riaditeľ štátnej tlačovej agentúry Bachtar Abdul Wahíd Raján uviedol, že počet mŕtvych stúpol na 1 150 a zranených je najmenej 1 600 ďalších.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) uvádza, že počet mŕtvych je 770. Ako uvádza agentúra AP, nie je jasné, ako dosahujú počty obetí, vzhľadom na ťažkosti s prístupom a komunikáciou s postihnutými dedinami. V oboch prípadoch by bolo zemetrasenie najsmrteľnejšie v Afganistane za posledné dve desaťročia.

Poškodené sú tisíce domov

Štátne médiá informovali, že zničených alebo ťažko poškodených je takmer 3 000 domov. V okrese Gayan, v najhoršie postihnutej provincii Paktika, zemetrasenie, ktoré malo magnitúdo 6,1, poškodilo najmenej tisícku domov. Poškodených je tiež 800 domov v okrese Spera v provincii Chóst.

Organizácie sa snažia pomôcť

Vláda pod vedením hnutia Taliban a medzinárodná komunita sa snažia získať pomoc, no podľa agentúry AP sa zdá, že obyvatelia sú zväčša sami na to, aby sa vysporiadali s následkami zemetrasenia.

Miestny Červený kríž a Svetový potravinový program zakročili, aby poskytli pomoc najzraniteľnejším komunitám a aj ďalšie medzinárodné organizácie, ktoré v krajine zostali aj po nástupe Talibanu k moci, sa snažia získať zdravotnícke pomôcky, potraviny či stany do postihnutých oblastí.

Medzinárodný záchranný výbor má v dvoch provinciách zdravotné tímy. Viaceré krajiny ako Nemecko či Nórsko oznámili, že posielajú pomoc, ale zdôraznili, že budú pracovať len prostredníctvom agentúr Organizácie Spojených národov a nie s Talibanom, ktorého vládu dosiaľ oficiálne neuznali. Pomoc prišla už aj z Pakistanu, Iránu, Kataru a Indie.

Viac k témam: Európske stredomorské seizmologické centrum, Zemetrasenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zemetrasenie v Afganistane je najsmrteľnejšie za dve desaťročia, v piatok sa zem triasla opäť (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -