Sezóna sennej nádchy je tu. Aké má príznaky a čo všetko ju môže spôsobovať?

0

27.5.2022 Slzenie, plný nos, pálenie očí, svrbenie v hrdle či časté kýchanie. Ak vás na jar alebo v období začiatku leta pravidelne trápia tieto problémy, je dosť pravdepodobné, že trpíte sennou alergickou nádchou. Ide o jedno z najčastejších alergických ochorení u nás a ľudstvo pozná tento špecifický zdravotný problém už vyše 100 rokov. Čo s tým?

Čo je senná nádcha a kedy a u koho sa objavuje

Hoci na prvé počutie by mala senná nádcha súvisieť so senom, nie je to pravda. Pod týmto označením sa skrýva alergická nádcha na peľ, čiže alergická reakcia.

Alergia je vo všeobecnosti definovaná ako nesprávna a prehnaná reakcia imunitného systému na nejaký faktor, ktorý by za iných okolností nebol pre organizmus problémom. V prípade sennej nádchy ide o peľ tráv a stromov a to od jari až do jesene.

Podľa štatistík trpí týmto druhom nádchy od 10 do 25 % populácie, závisí to od konkrétnej krajiny aj od vekovej kategórie. Najčastejšie sa s problémom stretávajú ľudia vo veku 15 až 40 rokov, v posledných rokoch však rastie zastúpenie aj u detí. Môžu za to genetická predispozícia, znečistenie ovzdušia a zvýšenie citlivosti na alergény.

Peľ ako alergén navyše obsahuje alergizujúce bielkoviny, ktoré spôsobujú prudkú reakciu, najmä v mieste vstupu alergénu. Týmto miestom sú horné dýchacie cesty, nakoľko peľové zrná sa roznášajú najmä vetrom a do organizmu sa dostanú vdýchnutím.

Typické príznaky aj tie, ktoré by ste nečakali

Senná nádcha môže mať buď krátkodobú alebo dlhodobú podobu. Tá prvá sa nazýva intermitentná a prejavuje sa menej ako 4 dni v týždni, obvykle trvá do 1 mesiaca. Druhou je perzistujúca a prejavuje sa viac dní v týždni, môže trvať aj viac mesiacov.

Prvé príznaky prichádzajú s obdobím jari, prvé peľové alergie sa začínajú v mesiacoch február a marec. Na jar sú hlavnými alergénmi peľ stromov, najmä breza, lieska, topoľ a jelša, v lete potom zas peľ tráv. Na jeseň prichádza obdobie peľu bylín, ktoré končí okolo októbra.  Ak ide o rozšírenosť alergie, u nás je najčastejšia alergia na peľ tráv.

Senná nádcha je zápalom nosovej sliznice, čo znamená, že najbežnejšie prejavy sa týkajú jej zdurenia, opuchu, upchatia nosa, výtoku z neho a častého kýchania.

Sekundárne sa potom pridružia bolesti hrdla, bolesti hlavy, podráždenie očí a očných spojoviek a opuch viečok. V prípade vážnejšej formy nádchy dochádza k slzeniu, páleniu a svrbeniu očí. Objavovať sa môžu aj nadmerná únava a malátnosť.

Je to alergia alebo nie? Istota jedine s vyšetrením

To, či máte sennú nádchu, sa dá so 100 % istotou povedať iba v prípade potvrdenej lekárskej diagnostiky. Alergická nádcha môže byť sprevádzaná aj niektorými netypickými prejavmi, napríklad svrbením uší, bolesťami kĺbov a tráviacimi ťažkosťami.

Preto je dôležité v prípade výskytu typických alergických príznakov navštíviť lekára. Základom vyšetrenia je anamnéza, ktorá zistí možné rizikové faktory, rodinný výskyt alergií a pravdepodobnosť súvislosti medzi alergiou a príznakmi. Súčasťou diagnostiky je aj ORL vyšetrenie a fyziologické vyšetrenie príznakov nosa a očí.

Samozrejmosťou je alergologické vyšetrenie, ktoré stanoví celkové IgE v sére, konkrétne alergény a tiež identifikuje stupeň závažnosti alergických reakcií.

U detí sa v prípade potreby môže vykonať rinomanometria. Ide o neinvazívne funkčné vyšetrenie nosovej ventilácie, ktorým sa zistí stupeň nosovej priechodnosti. Najčastejšie sa vykonáva u detí do 5 rokov a to s pomocou tzv. nosových oliviek.

Liečba? Komplexná, dlhodobá a najmä dôležitá

Pokiaľ ide o liečbu sennej nádchy, tá spočíva v kombinácii režimových opatrení a aplikácii antihistaminík. Cieľom je obmedziť negatívne pôsobenie alergénov, či už ide o tie vnútorné alebo vonkajšie, chrániť sa pred ich vplyvom v čase najväčšej intenzity, zmierniť negatívne príznaky a postupne dosiahnuť väčšiu toleranciu daného alergénu.

Ak ide o režimové opatrenia, treba v čase maximálneho výskytu peľov obmedziť svoj pobyt v prírode a vonku. V domácnosti sa odporúčajú čističky vzduchu, v bytoch a domoch v blízkosti drevín a súvislých lúk sú vhodné na oknách špeciálne sieťky.

Pokiaľ ide o farmakologickú liečbu, najpoužívanejšie sú antihistaminiká. V praxi ide o očné a nosové kvapky, ktoré zmiernia zápal, opuch a súvisiace symptómy.

Ešte pred začatím peľovej sezóny sa môžu využívať kortikosteroidy, ktoré sú dostupné v podobe nosových kvapiek. Ich účinok je dlhodobý a postupný. Na krátkodobú a okamžitú úľavu zas slúžia dekongestíva, znova vo forme nosových kvapiek.

- Reklama -