Ukrajina vstúpi do EÚ najskôr o 15 rokov, schladil Beaune ambície Zelenského

0

24.5.2022 Francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune vyhlásil, že integrácia Ukrajiny do Európskej únie môže trvať „15 alebo 20 rokov“.

Referuje o tom spravodajský web BBC. „Musíme byť úprimní. Ak hovoríte, že Ukrajina vstúpi do EÚ o šesť mesiacov, o rok či dva, klamete. Pravdepodobne to bude o 15 alebo 20 rokov, trvá to dlho,“ povedal Beaune pre rozhlasovú stanicu Radio J.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Zároveň zdupľoval návrh francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na vytvorenie voľnejšieho „európskeho politického spoločenstva“, ktoré by mohlo pomôcť skôr integrovať Ukrajinu, a dodal: „Nechcem ponúkať Ukrajincom žiadne ilúzie ani klamstvá.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol „takéto kompromisy“ a trvá na okamžitom začatí procesu smerujúceho k plnému členstvu Ukrajiny v EÚ. Beaune poznamenal, že Macronov návrh nie je „alternatívou k vstupu do európskeho politického spoločenstva“ a zdôraznil, že „nebráni neskoršiemu členstvu“.

Viac k témam: Francúzsky prezident, integrácia do EÚ, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident, Vstup do EÚ
Zdroj: Webnoviny.sk – Ukrajina vstúpi do EÚ najskôr o 15 rokov, schladil Beaune ambície Zelenského © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -