Čaputová odcestuje na oficiálnu návštevu Švajčiarska, kde ju s najvyššími poctami prijme tamojší prezident

0

17.5.2022 Prezidentka Zuzana Čaputová odcestuje vo štvrtok 19. mája na trojdňovú oficiálnu návštevu Švajčiarska, kde ju v Berne s najvyššími poctami prijme prezident Ignazio Cassis.

Obaja lídri budú diskutovať o vzájomnej ekonomickej spolupráci v oblasti inovácii a zelenej tranzície, o vzťahoch Európskej únie (EÚ) a Švajčiarska a tiež o aktuálnej situácii na Ukrajine. V tlačovej správe o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Stretnutie s najdôležitejšími politikmi

Čaputová vystúpi s príhovorom aj pred členmi švajčiarskej vlády a pri príležitosti jej návštevy sa stretne s najdôležitejšími politickými predstaviteľmi krajiny.

„Prezidentku bude sprevádzať početná delegácia, ktorej súčasťou budú predstavitelia slovenských vedeckých a výskumných inštitúcií a zástupcovia firiem, ktoré sa zaoberajú inováciami, vývojom zelených a nízkoemisných technológií a obnoviteľnými zdrojmi energie,“ priblížil Strižinec.

Prezidentka otvorí biznis fórum

Počas svojej návštevy hlava štátu otvorí v Zürichu spoločné švajčiarsko-slovenské biznis fórum zamerané na inovácie. Navštívi tiež univerzitu ETH, ktorá sa radí medzi najprestížnejšie na svete, na ktorej pôsobia aj Slováci a s ktorou sa spája viac ako 20 laureátov Nobelovej ceny.

Čaputová navštívi aj CERN v Ženeve, kde sa stretne s vedením inštitúcie a slovenskými expertmi, ktorí v nej pôsobia.

Viac k témam: oficiálna návšteva
Zdroj: Webnoviny.sk – Čaputová odcestuje na oficiálnu návštevu Švajčiarska, kde ju s najvyššími poctami prijme tamojší prezident © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -