Hamran poprel informácie o tajnej policajnej akcii, Fico šíri klebety a Kollár mu sadol na „lep“ (video)

0

17.5.2022
aktualizované 16. mája 12:20

Prezident Policajného zboru Štefan Hamran kategoricky odmieta, že by členom Bezpečnostnej rady SR hovoril o pripravovanej policajnej akcii proti príslušníkom policajnej inšpekcie, niektorým sudcom alebo prokurátorom.

Uviedol to na pondelňajšej tlačovej konferencii s tým, že na zasadnutí rady hovoril len o tom, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vedie trestné stíhanie pre podozrenie zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ktorá by mohla ovplyvňovať trestné konania.

Viac informácií vraj neposkytol

V tejto záležitosti sa podľa policajného prezidenta vedie vyšetrovanie. „Je to, samozrejme, živá vec, viac informácií som neposkytol,” povedal Hamran. Zároveň povedal, že vyšetrovania daného prípadu sa týkala aj akcia, pri ktorej chceli policajti z Okresného súdu Bratislava III zaistiť spis týkajúci sa kajúcnikov Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu.

„S prihliadnutím na súdne rozhodnutia a s prihliadnutím na už zadokumentované dôkazy a výsluchy, ktoré ten vyšetrovateľ vykonal, nadobudol presvedčenie, že je tu taká skupina, ktorá pôsobí v rámci orgánov presadzujúcich právo a používa nekalé praktiky a nezákonným spôsobom pôsobí na trestné konania,” vysvetlil Hamran.

Nezrovnalosti okolo prípadov

Pôsobenie takejto skupiny je podľa policajného prezidenta obrovským bezpečnostným rizikom, preto vec spomenul na zasadnutí bezpečnostnej rady.

„S prihliadnutím na tie veci, ktoré sa tu za posledný rok-dva stali,” povedal Hamran, pričom spomenul prípady obvinených svedkov, obvinených vyšetrovateľov NAKA alebo obvineného policajta, ktorý stál za nahrávkami z poľovníckej chaty.

„Okolo týchto prípadov je toľko nezrovnalostí a toľko kontroverzných rozhodnutí orgánov činných v trestnom konaní a súdov, že ja si myslím, že sa im treba venovať seriózne a vyšetriť, či tu taká skupina pôsobí v orgánoch presadzujúcich právo, alebo nie,” skonštatoval šéf polície.

Zatiaľ nie je nikto obvinený

Podľa riaditeľa NAKA Ľubomíra Daňka je trestné stíhanie v danom prípade zatiaľ vedené len „vo veci”, čiže nie je nikto obvinený.

„To podozrenie tam je, vyšetrovateľ vypočúva určité osoby, má aj nejaké listinné dôkazy,” povedal s tým, že ako sa bude vyšetrovanie ďalej uberať, záleží na dôkazoch. „To znamená, že kľudne sa môže stať, že nebude ani vznesené obvinenie,” dodal Daňko.

O údajnej pripravovanej policajnej akcii hovoril v nedeľu 15. mája šéf opozičnej strany Smer-SD Robert Fico. Podľa Hamrana však šíri iba „chodbové reči”.

Zároveň šéf polície skonštatoval, že predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), ktorý povedal, že tiež počul o pripravovanej akcii, sadol Ficovi „na lep”. Uviedol pritom, že Kollár má na zasadnutí bezpečnostnej rady svojho zástupcu, preto si celú vec mohol overiť.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: kauza Súmrak, Obvinenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, Policajná akcia
Zdroj: Webnoviny.sk – Hamran poprel informácie o tajnej policajnej akcii, Fico šíri klebety a Kollár mu sadol na „lep“ (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -