Fínsky prezident Niinistö telefonoval s Putinom, povedal mu o podaní prihlášky do členstva v NATO

0

16.5.2022 Fínsky prezident Sauli Niinistö v sobotu telefonoval so svojim ruským partnerom Vladimirom Putinom, aby mu povedal, že jeho krajina v najbližších dňoch podá prihlášku za člena NATO. Informuje o tom portál bbc.com. Vo vyhlásení, ktoré zverejnil po telefonáte, fínsky prezident uviedol, že Putinovi povedal, ako nedávne kroky Ruska „zmenili bezpečnostné prostredie Fínska”.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Konverzácia bola priama a otvorená a prebiehala bez hnevu. Vyhnutie sa napätiu bolo považované za dôležité,” konštatoval Niinistö.

Ruské médiá podľa portálu bbc.com uviedli, že Putin fínskemu prezidentovi povedal, že bezpečnosť Fínska v súčasnosti nič neohrozuje a vzdanie sa dlhodobej neutrality by bolo chybou. Podľa Putina táto zmena poškodí vzťahy oboch krajín, „ktoré boli roky budované v duchu dobrého susedstva a partnerskej spolupráce a boli obojstranne prospešné”.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Fínsky prezident Niinistö telefonoval s Putinom, povedal mu o podaní prihlášky do členstva v NATO © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -