Ministerstvo vnútra nakupuje detektory lži. Budú sa používať v prijímacích procesoch do bezpečnostných zložiek?

0

14.5.2022 Ministerstvo vnútra SR má v úmysle nakúpiť polygrafy, hovorovo nazývané aj „detektory lži”. Vyplýva to z výzvy na predkladanie ponúk zverejnenej na internetovej stránke Úradu pre verejné obstarávanie. Náklady na zabezpečenie zariadení rezort odhaduje na 95 989 eur bez DPH.

„Predmetom zákazky je nákup polygrafov s minimálne ôsmymi kanálmi, to znamená ôsmymi vstupmi pre hlavné komponenty a doplnkové komponenty na zaznamenávanie fyziológie – kardio, krvný tlak a krvný tep, pneumo dýchanie (hrudné a brušné), pokožka elektrodermálna aktivita, pohybové senzory,” uvádza ministerstvo.

Zariadenia má podľa rezortu využívať Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru. Záujemcovia o ich dodanie môžu ministerstvu predkladať ponuky do 26. mája.

Na Slovensku nie sú výsledky z vyšetrenia polygrafom uznávané ako dôkaz pred súdom. Zariadenia sa však využívajú napríklad v prijímacom procese do rôznych bezpečnostných zložiek ako aj pri výberových konaniach na vedúce pozície v takýchto zložkách.

Viac k témam: Detektor lži, polygraf
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo vnútra nakupuje detektory lži. Budú sa používať v prijímacích procesoch do bezpečnostných zložiek? © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -