Za posledných desať rokov na Slovensku mierne klesol podiel ženatých a vydatých

0

2.5.2022 Za posledných desať rokov na Slovensku mierne klesol podiel ženatých a vydatých. Kým v roku 2011 ich bolo 41,5 percenta, v minulom roku och bolo 40 percent. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) pre sčítanie obyvateľov Jasmína Stauder.

Najvyšší podiel ženatých a vydatých bol zaznamenaný v Prešovskom kraji (42,83 percenta) a najnižší v Banskobystrickom kraji (37,29 percenta). Počas vlaňajšieho sčítania obyvateľov bol najvyšší podiel ženatých a vydatých v Bratislavskom kraji (42,59 percenta).

Nechuť k manželstvu si naopak zachovali v Banskobystrickom kraji. Podiel ženatých a vydatých obyvateľov v ňom bol v roku 2011 38,18 percenta a v roku 2021 37,29 percenta.

Nízky a vysoký podiel slobodných

Obcami, kde podiel slobodných nedosahuje ani jednu štvrtinu obyvateľov, sú Krajná Porúbka (okres Svidník), Bystrá (okres Stropkov), Svetlice (okres Mezdiaborce), Oľšinkov (okres Medzilaborce) a Veľké Borové (okres Liptovský Mikuláš).

V Chminianskych Jakubovanoch (okres Prešov), Lipovci (okres Rimavská Sobota), Sáse (okres Revúca), mestskej časti Košíc Lunik IX, Žehre (okres Spišská Nová Ves), Slizkom (okres Rimavská Sobota), Bôrke (okres Rožňava) a Vaľkovni (okres Brezno) podiel slobodných prevyšuje tri štvrtiny zo všetkých obyvateľov.

Medzi krajskými mestami

Spomedzi obcí so štatútom mesta majú najvyšší podiel slobodných mestá Dobšiná (okres Rožňava), Medzev (okres Košice-okolie) a Krompachy (okres Spišská Nová Ves).

Naopak, najnižší podiel slobodných majú mestá Bojnice, Dudince (okres Krupina), Svidník a Štúrovo (okres Nové Zámky). Spomedzi krajských miest je najnižší podiel slobodných v meste Trenčín a najvyšší podiel v Bratislave.

Celkovo sa na Slovensku nachádza 77 obcí kde ženatí a vydaté dominujú a tvoria nadpolovičný podiel obyvateľov. V porovnaní krajských miest má najnižší podiel ženatých a vydatých mesto Bratislava (38,14 percenta), naopak, najvyšší podiel vykazuje mesto Prešov (43,10 percenta).

Podiel ženatých a vydatých

V rámci krajov Slovenskej republiky bol od roku 2011 nárast podielu obyvateľov v rodinnom stave ženatý a vydaté iba v Prešovskom kraji, kde podiel ženatých a vydatých vzrástol za posledných desať rokov o 1,16 percentuálneho bodu.

Vo všetkých ostatných krajoch Slovenskej republiky bol oproti roku 2011 zaznamenaný pokles podielu ženatých a vydatých obyvateľov. Najvýraznejší pokles zaznamenal Bratislavský kraj, kde pokles ženatých a vydatých klesol o 3,48 percentuálneho bodu na 39,11 percenta v roku 2021.

Najvyšší nárast

Najvyšší nárast podielu obyvateľov v rodinnom stave slobodný a slobodná bol zaznamenaný v Bratislavskom kraji (nárast o 4,24 percentuálneho bodu na 44,41 percenta) a Košickom kraji (47,01 percenta).

Košický kraj je taktiež krajom, kde bol počas SODB 2021 najvyšší podiel slobodných obyvateľov. Naopak, najmenší nárast obyvateľov v rodinnom stave slobodný a slobodná zaznamenal Prešovský kraj (nárast o 0,28 percentuálneho bodu, zo 44,90 percenta v roku 2011 na 45,18 percenta v roku 2021).

Obce so štatútom mesta

Na obecnej úrovni sa skokanom v sobášnosti stala obec Belejovce (okres Svidník). Kým v roku 2011 tu žilo 21,74 percenta obyvateľov so štatútom ženatý alebo vydatá, v súčasnosti je to 54,17 percenta.

Spomedzi obcí so štatútom mesta zaznamenali najvyšší nárast podielu ženatých a vydatých v meste Sabinov. Kým v roku 2011 ich podiel tvoril 39,85 percenta zo všetkých obyvateľov, v roku 2021 dosahuje 44,88 percenta.

Viac k témam: Prieskum, Svadba
Zdroj: Webnoviny.sk – Za posledných desať rokov na Slovensku mierne klesol podiel ženatých a vydatých © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -