Nízke ruské platy sú cez vojnu ešte horšie, operátor výroby zarobí štyrikrát menej ako na Slovensku

1

20.3.2022 Ruské priemerné platy boli oproti európskym výrazne nižšie už pred vojnou na Ukrajine. Mzdové rozdiely sa pritom aktuálne výrazne prehĺbili. Ak by sa ruskí zamestnanci a zamestnankyne rozhodli zameniť si svoju výplatu na eurá, dostali by dnes až o zhruba štvrtinu menej ako pred vypuknutím vojny na Ukrajine.

Prepad platu o takmer 100 eur

Oslabenie národnej meny možno sledovať aj v Českej republike, Poľsku a Maďarsku. Ukazuje to analýza medzinárodného portálu Paylab.com, ktorý sleduje priemerné platy v rôznych štátoch sveta. Portál patrí do portfólia spoločnosti Profesia.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Priemerný plat ruského výrobného operátora predstavoval ešte 20. februára tohto roka 367 eur v hrubom. Po vojne sa jeho hodnota prepadla takmer o 100 eur. Platy ruských operátorov výroby sú dnes až štyrikrát nižšie, ako je priemerný plat týchto zamestnancov na Slovensku. Priemerná hrubá mzda u nás predstavuje podľa Platy.sk 1 144 eur v hrubom.

Oproti obdobiu pred vojnou na Ukrajine si pohoršili aj naši susedia patriaci do Vyšehradskej štvorky. Fakt, že spomedzi spoločenstva sú najvyššie priemerné zárobky v Českej republike, však tieto okolnosti nezmenili. Podobné platy ako výrobná pracovná sila majú v Rusku aj ľudia na pozícii sekretárky. Kým pred vojnou išlo v prepočte o 365 eur, dnes je to už iba 268 eur v hrubom.

Zhoršené vyhliadky na štúdium či nákupy v zahraničí

Java programátor alebo programátorka v Rusku zarábali pred vojnou v prepočte takmer 1 000 eur v hrubom. Hodnota mzdy sa tak v Európe za krátky čas prepadla až o 263 eur hrubom a dnes predstavuje len 732 eur. Nízke priemerné platy a následný obrovský prepad rubľa izolujú ruské obyvateľstvo od zvyšku sveta. Ruským pracovníkom a pracovníčkam sa do budúcna výrazne komplikujú možnosti na zahraničné nákupy, cestovanie mimo krajiny alebo napríklad vyhliadky na štúdium v zahraničí, tvrdí spoločnosť Profesia.

Portál Paylab.com patrí do portfólia spoločnosti Profesia a zastrešuje platové portály v rôznych krajinách Európy, Ázie a Afriky. Analýza neukazuje zmeny výšky platov, ktoré dostávajú pracovníci a pracovníčky každý mesiac, ale zníženie ich hodnoty voči euru vďaka zmeneným konverzným kurzom.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Platy, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Nízke ruské platy sú cez vojnu ešte horšie, operátor výroby zarobí štyrikrát menej ako na Slovensku © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

  1. Vám už načisto ye. Be!!! IO čom to tu zase pre Boha živého točíte? Rus sa vs môže na to akurát tak vysrať!!! Ak by šiel do zahraničia tak mu skonfiškujete všetko čo by mal u seba!!! Robíte to už totižto teraz!!! Ste banda debilov čo klamú ešte väčších debilov ako ste vy sami. U nás išlo všetko hore na rozdiel od Ruska!!! A Rus zarába tak isto ako zarábal. Tak, že čo tu píšete je iba vaše prianie.

Comments are closed.