Európska únia schválila štvrtý balík sankcií voči Rusku, aby už Putin ukončil vojnu na Ukrajine

1

16.3.2022
aktualizované 15. marca 2022, 13:55

Rada Európskej únie (EÚ) potvrdila uvalenie štvrtého balíka sankcií v súvislosti s ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Rada v tlačovej správe informovala, že opatrenia zahŕňajú zákaz všetkých transakcií s určitými štátnymi spoločnosťami, zákaz poskytovania akýchkoľvek ratingových služieb, ako aj prístupu k akýmkoľvek predplatiteľským službám v súvislosti s ratingovými činnosťami Rusom alebo ruským subjektom, rozšírenie zoznamu sankcionovaných osôb s väzbami na ruský sektor obrany a priemysel, zákaz nových investícií do ruského energetického sektora a komplexné obmedzenie vývozu zariadení, technológií a služieb pre energetický priemysel, aj obmedzenia týkajúce sa luxusných tovarov, železa a ocele.

Sankcie na oligarchov či propagandistov 

Súčasťou balíka sú aj sankcie na kľúčových oligarchov, lobistov a propagandistov a kľúčové spoločnosti v oblasti letectva, armády a dvojakého použitia, stavby lodí a strojárstva.

„Ako pokračuje vojna prezidenta Putina proti ukrajinskému ľudu, tak pokračuje aj naše odhodlanie podporovať Ukrajinu a ochromiť financovanie vojnovej mašinérie Kremľa. Tento štvrtý balík sankcií je ďalšou veľkou ranou pre ekonomickú a logistickú základňu, na ktorú sa Rusko spolieha pri uskutočňovaní invázie na Ukrajinu. Cieľom sankcií je, aby prezident Putin zastavil túto neľudskú a nezmyselnú vojnu,“ vyjadril sa šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viacstranné vyhlásenie o ruskej invázii

Rada tiež odsúhlasila, aby sa Európska komisia v mene EÚ pridala k viacstrannému vyhláseniu o ruskej invázii v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

EÚ v ňom potvrdzuje svoju pripravenosť na podniknutie nevyhnutných krokov na podporu Ukrajiny a voči Rusku a Bielorusku, ktoré Moskve pomáha. Opatrenia čoskoro vyjdú v Úradnom vestníku EÚ.

Zákaz vývozu luxusného tovaru

Spojené kráľovstvo sa pripojilo k Európskej únii a oznámilo nové ekonomické sankcie voči Rusku. Ako referuje spravodajský web BBC, Británia uvalila nové dovozné dane na produkty a zákaz vývozu luxusného tovaru vyššej kategórie do Ruska.

Viaceré druhy tovarov v hodnote asi 900 miliónov libier, vrátane ruskej vodky, budú čeliť dodatočnej dovoznej dani vo výške 35 % nad rámec existujúcich ciel. Zákaz vývozu sa pravdepodobne dotkne luxusných vozidiel, umeleckých diel a módy. Bol navrhnutý tak, aby oligarchov a ruskú elitu pripravil o možnosť vlastniť takéto veci.

Britský minister financií Rishi Sunak uviedol, že nové dane na ruský dovoz „ďalej izolujú ruskú ekonomiku od globálneho obchodu“ a zabezpečia, že nebude mať prospech z „medzinárodného systému založeného na pravidlách, ktorý nerešpektuje“.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Sankcie proti Rusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska únia schválila štvrtý balík sankcií voči Rusku, aby už Putin ukončil vojnu na Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

  1. Už dávno ste mali prestať odoberať plyn a ropu z Ruska!!! Prečo to neurobíte? Veď tým de facto podporujete Rusko!!! Ako to, že ešte ISS spolupracuje s Ruskou časťou? Prečo ste sa už neoddelili? Zdá sa mi to alebo je to ozaj tak, že robíte opatrenia iba také ktoré Rusku nijako obzvlášť neublížia. Čím to je? Ukrajinu ťaháte za nos. Hanba vám!!! Ha, ha, ha … Nedivým sa, že ten fašistický šašo z Kyjeva je s vás na prášky.

Comments are closed.