Matovič stavia podľa eduRoma hrubé múry medzi súčasnú vládu a občiansky sektor, vyzvali na nešírenie hoaxov

0

29.1.2022 Zástupcovia občianskeho združenie eduRoma v otvorenom liste tvrdia, že minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) stavia hrubé múry medzi súčasnú vládu SR a občiansky sektor. Výzvy na partnerskú spoluprácu podľa združenia prehliada a nerešpektuje záväzky Programového vyhlásenia vlády.

Organizácia volá po systémových a štrukturálnych zmenách, ktoré má v rukách Vláda SR. Informoval o tom riaditeľ občianskeho združenia eduRoma Vlado Rafael v tlačovej správe.

Na Slovensku sú aj iné cirkvi

Vláda rozhodla 26. januára o podpore misijnej pastoračnej práce v rómskych komunitách, pričom z rezervy vlády pôjde finančná podpora vo výške 330-tisíc eur Konferencii biskupov Slovenska (KBS). Organizácia eduRoma upozorňuje na to, že na Slovensku sú aj iné cirkvi a náboženské spoločnosti a organizácie, ktoré sa podobnej podpory nedočkali.

Organizácia tiež spochybňuje spôsob, ako podporu z rezervy vlády pre KBS obhajoval minister financií. “Totiž obhajovať jednostranný a jednorazový krok vlády na podporu KBS klamlivými a paušalizujúcimi útokmi na mimovládne organizácie považujeme zo strany ministra za účelové a mimoriadne neférové,” uvádza sa v otvorenom liste.

Zástupcovia občianskeho sektora v Rade vlády pre mimovládne neziskové organizácie opakovane vyzývali členov vlády a poslancov vládnej koalície, aby dodržiavali Programové vyhlásenie vlády (PVV) o podpore občianskej spoločnosti. Organizácia v liste vyjadruje sklamanie, že minister financií Igor Matovič záväzky z PVV nedodržiava.

Výzva na ukončenie šírenia hoaxov

Za dôležité považuje eduRoma odovzdávanie praktických skúseností a poznatkov zo strany mimovládnych organizácií (MVO) vláde, štátnym inštitúciám a regionálnej a miestnej samospráve. Partnerská a dlhodobá spolupráca podľa zástupcov organizácie nebude možná, keď bude čeliť neustálym útokom zo strany členov vlády. Vládu tiež vyzýva k ukončeniu šírenia hoaxov a útokom na mimovládne neziskové organizácie.

“Preto opakovane vyzývame ministra financií Igora Matoviča, ako aj ostatných členov Vlády Slovenskej republiky, aby svojimi vyjadreniami nedehonestovali širokú participáciu občianskych iniciatív v hľadaní efektívnych a prospešných riešení začlenenia marginalizovaných rómskych komunít,” uzavrela organizácia v liste.

Vyhlásenie organizácie eduRoma podporili napríklad Rómske advokačné a výskumné stredisko, Občianske združenie In Minorita, občianske združenie Divé maky, Rómsky dom, Platforma občianskych organizácií, združenie Nie v našom meste, občianske združenie Ternipe, Farebné lúče Včelnice, Únia rómskej telesnej výchovy a športu či Komunitné centrum menšín.

Zdroj: Webnoviny.sk – Matovič stavia podľa eduRoma hrubé múry medzi súčasnú vládu a občiansky sektor, vyzvali na nešírenie hoaxov © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -