Pripomíname 77. výročie tragických udalostí v obciach Ostrý Grúň a Kľak, kde o život prišli desiatky ľudí

0

24.1.2022 Slovensko si pripomína 77. výročie fašistických represálií v obciach Ostrý Grúň a Kľak v okrese Žarnovica. Obce Ostrý Grúň a Kľak vypálili vojaci nemeckej jednotky Edelweiss, zavraždili pri tom 148 ľudí. Obete takzvanej Krvavej nedele si v nedeľu 23. januára v Ostrom Grúni uctil štátny tajomník Ministerstva obrany SR (MO SR) Marian Majer.

Ostrý Grúň bol prvou z osád Kľakovskej doliny, ktoré v roku 1945 tvrdo pocítili represálie nemeckých okupantov za pomoc partizánom v Slovenskom národnom povstaní. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Krutý trest za pomoc svojej vlasti

„V Kľakovskej doline boli potrestaní najkrutejším spôsobom vlastenci, protifašistickí bojovníci ale najmä bezbranné obyvateľstvo za to, že sa hrdinsky rozhodli pomôcť svojej vlasti. Obetavo a nezištne poskytovali ubytovanie, šatstvo, potraviny a podporu povstalcom bojujúcim za našu vlasť,“ povedal pri príležitosti 77. výročia fašistických represálií v Ostrom Grúni a Kľaku štátny tajomník Majer.

Neušetrili ani tých najmenších

Ako priblížil riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič, podhorské dediny, osady a samoty v Kľakovskej doline boli počas Slovenského národného povstania na jeseň 1944 veľkou partizánskou základňou. Zdržiavalo sa tu asi 3 000 partizánov.

Prepad Ostrého Grúňa a Kľaku naplánoval štáb osobitnej protipartizánskej jednotky Edelweiss na 21. januára 1945, v skorých ranných hodinách.

„V dome Izidora Debnára postupne zavraždili 64 občanov vrátane 12 detí. Dom s obeťami podpálili. V skoré nedeľné ráno 21. januára 1945 vtrhli nemecké jednotky aj do Kľaku, kde bolo zavraždených 84 obyvateľov, medzi nimi až 36 detí do 18 rokov, z čoho boli dve nemluvňatá troj a päťmesačné,“ spresnil Miloslav Čaplovič.

Dediny ešte aj vypálili

Dňa 24. januára 1945 Nemci opäť vtrhli už do vyľudnenej Kľakovskej doliny a všetky spomínané dediny vypálili. Vrátili sa aj do Ostrého Grúňa, kde vypálili zvyšných 112 obytných domov, ako aj všetky samoty a senníky zostávajúce v doline.

Až do oslobodenia mali všetci civilní obyvatelia zakázaný vstup do celého údolia. Tragické udalosti a obete nacistických represálií v Ostrom Grúni a Kľaku pripomínajú pamätníky.

Viac k témam: Krvavá nedeľa, SNP Slovenské národné povstanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Pripomíname 77. výročie tragických udalostí v obciach Ostrý Grúň a Kľak, kde o život prišli desiatky ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -