Heger: Vzdelanie a inklúzia sú cestou k pokroku v riešení rómskej otázky

0

23.1.2022
Aktualizované 21. januára o 19.15 hod.

Ak chceme dosiahnuť ešte výraznejší pokrok v riešení rómskej otázky, práve vzdelanie a inklúzia sú cestou. Uviedol to predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) na sociálnej sieti po návšteve základnej školy vo Veľkej Lomnici (okr. Kežmarok), v ktorej väčšina detí pochádza z rómskych komunít.

Išlo o jeho prvú zastávku v rámci piatkového pracovného programu na východnom Slovensku. Venovaný je oblasti rozvoja marginalizovaných rómskych komunít.

poznamenal ďalej Heger na margo riešenia rómskej otázky.

dodal.

Premiér v piatok počas návštevy pobudol medzi deťmi a vypočul si aj skúsenosti pedagógov s výučbou detí, z ktorých mnohé od útleho veku vyrastajú v chudobe. Sociálne prostredie ich podľa jeho slov zo života diskvalifikuje hneď na jeho začiatku. To je podľa neho nutné zmeniť. Poukázal pri tom aj na tam realizovaný projekt Omama, ktorý zastrešuje združenie Cesta von, pričom ho označil za skvelý.

vysvetlil.

Základnú školu vo Veľkej Lomnici navštevuje 844 žiakov, 90 percent z nich tvoria rómski študenti. Ako informoval Tlačový odbor Úradu vlády SR počtom tried i žiakov patrí medzi najväčšie v okrese Kežmarok a počet žiakov v škole neustále rastie. Kapacity školy už nepostačujú, preto funguje v dvojzmennej prevádzke.

„,“ reagoval dnes počas návštevy predseda vlády Heger.

Heger v piatok dopoludnia absolvoval aj návštevu komunitného centra v Spišskej Teplici, popoludní sa presunul do Fričoviec (okr. Prešov), kde sa plánuje výstavba vodovodu.

Viac k témam: rómska komunita, rómske deti, Základná škola
Zdroj: Webnoviny.sk – Heger: Vzdelanie a inklúzia sú cestou k pokroku v riešení rómskej otázky © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -